Kasvot - Facing Changes
Kesto: 80'
Ohjaaja: Mika Koskinen
Tuotanto: Making Movies Oy/Kaarle Aho
Kasvot on esseistinen dokumenttielokuva nyky-Kiinasta. Elokuva lähtee ajatuksellisesti liikkeelle kasvojen merkityksestä kiinalaisessa kulttuurissa. Siitä, kuinka kasvojen säilyttäminen on tärkeämpää kuin totuus tai vilpittömyys. Kuinka asioiden ulkokuori on merkityksellisempää kuin asioiden merkitys sinänsä.
Bao Huai oli aiemmin Pekingin oopperan esiintyjä, joka vuosituhannen alussa päätti vaihtaa alaa. Hänestä tuli pekingiläisten kauneusleikkausklinikoiden pr-mies, markkinointipäällikkö. Hän otti tehtäväkseen myydä nousevalle pekingiläiselle keskiluokalle ajatusta siitä, kuinka menestyksen saavuttaminen uudessa Kiinassa on paljon helpompaa muokkaamalla mieluummin omia kasvojansa kuin kehittämällä itseään konventionaalisemmin keinoin.
Kuitenkin kasvojen säilyttäminen on kiinalaiselle kaikki kaikessa. Kuinka kasvot voi säilyttää, jos niitä vaihtaa koko ajan?
Kasvoleikkausten suosio kasvoi Pekingissä räjähdysmäisesti. Ihmiset olivat valmiita tarttumaan mihin tahansa tapaan, jolla kuvittelivat nousemansa nuorten menestyjien joukkoon. Baon ja hänen yhtiökumppaneidensa neronleimaus oli Kiinan ensimmäisen Keinotekoisen Kaunottaren luominen. Kyseessä oli nuori pekingiläistyttö nimeltä Hao Lulu. Hao Lulusta tuli Baon edustamien klinikoiden mannekiini, nuori nainen, joka on teettänyt itsellensä klinikoiden sponsoroimana kolmisenkymmentä kauneusleikkausta. Hän on esimerkki koko Kiinalle siitä, mitä nuoren naisen on tehtävä näyttääkseen paremmalta ja menestyäkseen.
Elokuva seuraa Bao Huian nousua ja laskua, Hao Lulun kauneusleikkauksia, kirurgisia operaatioita sekä niiden markkinointia. Se antaa absurdin kuvan Pekingin nousevasta keskiluokasta, joka yrittää löytää kaikin keinoin tiensä menestykseen ja kauneuteen. Sivuroolissa näemme Baon työtovereita ja ystäviä, esimerkiksi pekingiläisen vaatesuunnittelijan Whang Zhengin, joka 49-vuotiaana haluaa näyttää 25-vuotiaalta eli samanikäiseltä kuin asiakkaansa.
Taustalla häämöttää Peking uusine kasvoineen: savusumu, valtava liikenne, patologinen vanhan purkaminen ja uuden jatkuva rakentaminen. Pinnalle nousee pessimistinen ajatus siitä, kuinka kulttuuri - ihmisen käyttäytyminen ja arvot - eivät muutu, vaikka ihminen vaihtaisi kasvonsa. Ihminen ja kulttuuri uusivat ulkonäkönsä, mutta toistavat vanhat virheensä. Valehtelevat itselleen ja luonnolle.
Elokuvan ohjaaja Mika Koskinen on työskennellyt Kiinassa jo kymmenen vuotta. Hän on ohjannut elokuvia ja toiminut kuvaajana YLE:n ja muiden länsimäisten TV-yhtiöiden Kiinan kirjeenvaihtajille.
Elokuva on suomalais-tanskalainen yhteistuotanto.