Dolly - näyttelijätär

26.08.2008 klo 22.05

 YLE Kuvapalvelu
Kesto: 45'05''
Ohjaajat: Robert Alftan ja Tapani Itäranta
Tuotanto: TV2 Dokumenttiprojekti, 2007

Näyttelijätär ja elokuvatähti Dolly von Alfthan nousi maineeseen Ruotsalaisen teatterin kautta juuri ennen sotia, mutta joutui pakenemaan Ruotsiin Suomen vastavakoilulle tekemänsä työn takia sodan jälkeen.

Dolly oli suomalaisen isän ja latvialaisen äidin ainoa lapsi. Aatelissukua oleva perhe asui Helsingissä Svenska Teatteria vastapäätä. Tytölle oli selvää pienestä pitäen, että hän hakee Ruotsalaisen teatterin näyttelijäkouluun ja ryhtyy näyttelijättäreksi. Näyttelijäksi Dolly valmistui vuonna 1939, ja vaikka hän sai aluksi vain pieniä rooleja, kiinnitettiin häneen heti suurta huomiota. Lehtien kritiikit vilisivät sanoja "ihastuttava" tai "hurmaava".

Sodan sytyttyä teatteri suljetaan ja Dollyn kihlattu Henrik Von Markkala komenetaan työskentelemään Suomen vastavakoilun hyväksi. Näyttelijäntyön ohella myös Dolly kerää vakoilutietoja päämajan valvontaosastolle, luo kontakteja ja pitää silmällä mm. Helsinkiin jääneitä talvisodan vapaehtoisia. Soluttautuminen on hänelle luonnollista ja helppoa, onhan hän kaunis näyttelijätär ja puhuu kuutta eri kieltä.

Suomen valtiollinen poliisi kuitenkin tarkkailee paria heidän vakoilutyönsä takia. Kun sota jatkuu vuonna 1941, Henrik komennetaan Petsamoon vakoiluosaston palvelukseen. Vaikka parin kihlaus purkaantuu, säilyy työsuhde ja ystävyys.

Sodan päätyttyä Helsinkiin saapuu venäläisten valvontakomissio, eikä Dollyn vakoiluaiheinen elokuva Hiipivä vaara saa kovinkaan mairittelevia arvosteluja. Poliittinen ilmapiiri kääntyy von Alfthaneja vastaan, ja perhe muuttaa Ruotsiin. Dollyn ura vakoojana ei kuitenkaan katkea tähän.

Elämänsä myöhemmissä vaiheissa Dolly avioituu Ranskassa ja toimii mm. pariisilaisen muotitalon ja saksalaisen kauppakeskusketjun palveluksessa. Dokumentissa esiintyy mm. Dollyn poika Henry Castillon du Perron.

Lähetä linkki


Muualla Yle.fi:ssä