Merkintöjä Valkeasta Kaupungista

 Nostalgia Film Ky
Ohjaus ja käsikirjoitus: Georg Grotenfelt
Tuotanto: Nostalgia Film Ky

Kertoja tarkkailee kotikaupunkiaan muistikirjansa kautta noin vuoden ajan.
Hän kuljettaa meitä kaupungin katujen, torien ja puistojen läpi, hän opastaa meitä sen arkkitehtuuriin ja muistomerkkeihin mutta vie meidät myös julkisivujen taakse etsimään aikakautemme ominaispiirteitä, teknokratian ja kuluttamisen mieltä tai mielettömyyttä.
Hän kuulostelee menneiden sukupolvien ääniä, historian havinaa, hän tavoittelee seinätiiliin, katukiveyksiin ja tyhjään tilaan piirrettyjä yhteisiä hetkiämme matkalla kohti ajatttomuutta.

Hänen maisemansa ulottuu sadepisarasta tähtitaivaaseen, aamusta yömyöhään, vuodenajasta toiseen. Hän kirjoittaa kuten muistaa: vapaasti ajassa liikkuen, paikasta toiseen siirtyen, välillä tarkkaan havainnoiden, välillä kertomusten ja mielikuvien peilin läpi katsoen. Vuoden tapahtumat hän tallentaa, ilot ja onnettomuudet, juhlat ja rikokset. Tulevaisuuteen hän kurkottaa - mikä on katoamassa, mitä uutta tulossa?

Joka sana on kaipuun ja melankolian sävyttämä: joudumme luopumaan jokaisesta hetkestä, mutta mielessämme, muistikirjassamme, elokuvassamme voimme loihtia kadotetun ajan uudestaan esiin.

Lähetä linkki


Muualla Yle.fi:ssä