Mielen tila


 YLE Kuvapalvelu
Kesto: 81’20”
Ohjaus ja käsikirjoitus: Tuija Halttunen
Tuotanto: Jaakko Ilkka Productions, Jaakko Ilkka Virtanen
Osatuotanto: YLE TV2 Dokumenttiprojekti, Iikka Vehkalahti, Timo Korhonen

"Syvältä mielen syvimmistä sopukoista löytyy syy"

Länsimaisessa oikeuskäytännössä kysymys syyntakeisuudesta ratkaistaan mielentilatutkimuksessa. Suomessa mielentilatutkimuksen suorittaa ammattilaisten ryhmä sellaisissa sairaaloissa, jotka on erikseen nimetty tekemään mielentilatutkimuksia. Tutkimuksen aikana rikoksentekijä tutkitaan sekä kliinisesti että psyykkisesti läpikotaisin, jotta oikeus pystyy tutkimuksen perusteella päättämään, onko tekijä ollut täydessä ymmärryksessä rikoksen tekohetkellä ja siten määrittelemään oikeudenmukaiseksi katsomansa rangaistuksen. Samalla on pyrkimyksenä löytää ymmärrettävä syy tapahtuneelle rikokselle.

Suomessa mielentilatutkimus tehdään käytännössä jokaiselle henkirikoksesta syytetylle, ja se voidaan tehdä pyydettäessä aina, kun tuomio syytteenalaisessa rikoksessa olisi yli vuoden.

Mielen tila -dokumenttielokuva alkaa siitä, mihin television poliisi- ja oikeussalidraamat päättyvät: rikos on ratkaistu ja rikollinen löytynyt. Tästä alkaa prosessi, jossa yhteiskunta pyrkii ratkaisemaan, onko rikoksentekijä järjestelmän edessä vastuussa teostaan.

Mielen tila seuraa mielentilatutkimuksen tekoa kolmelle rikoksentekijälle Vanhan Vaasan valtiollisessa mielisairaalassa. Kaksi miestä ja yksi nainen käyvät läpi perusteellisen psykiatrisen tutkimuksen, jonka tavoitteena on selvittää, onko rikoksesta syytetty ollut syyntakeinen tekonsa aikana. Pelkistetty kerronta seuraa toteavasti tapahtumia, joita mielentilatutkimukseen sisältyy. Elokuva ei selittele eikä anna valmiita vastauksia, vaan ottaa katsojan osalliseksi päättämään kunkin rikoksentekijän kohtalosta: mikä on oikeudenmukaista ja oikein, kun ihminen asetetaan syytteeseen rikoksesta ja tekemästään pahasta.

Koruton ja kommentoimaton kerronta vie katsojan osalliseksi tapahtumaketjua saaden katsojan pohtimaan omaa historiaansa ja sitä, mikä estää meistä jokaisesta tulemasta rikollisia. Päällimmäisenä elokuva kuitenkin kertoo syyntakeisuuden määrittelemisestä ja siitä koneistosta, mikä sitä Suomessa suorittaa. Systeemi on tehokas, toimiva ja tarkoin säädelty. Henkilökohtaiset virhemahdollisuudet on pyritty karsimaan monen ihmisen osallistumisella tutkimukseen ja moninkertaisella lainsäädännöllä.

Lähetä linkki


Muualla Yle.fi:ssä