Pyhän kirjan varjo

(Shadow Of The Holy Book)

 FS-Film Oy
Kesto: 94'
Ohjaus: Arto Halonen
Tuotanto: Art Films production AFP Oy, 2007

Miksi jotkut maailman merkittävimmät kansainväliset yritykset kääntävät absurdin
ulkomaisen kirjan omalle kielelleen ja yrittävät kätkeä tavoitteensa ja keskustelun Keski- Aasiassa sijaitsevan Turkmenistanin ihmisoikeus- ja sananvapausloukkauksista?

Pyhän kirjan varjo on tutkimusmatka Turkmenistanin vakaviin ihmisoikeus- ja
sananvapausloukkauksiin sekä diktatuuriin jota näkymättömästi isot kansainväliset yritykset pitävätpystyssä tukemalla Turkmenistanin diktaattorin kirjoittamaa Ruhnama-propagandakirjaa, päästennäin multimiljoonadollaridiileihin öljy- ja kaasu-rikkaan Turkmenistanin kanssa.

Elokuvassa seurataan lakimies/toimittaja Kevin Frazierin sekä elokuvaohjaaja Arto Halosen mukana Turkmenistanista Eurooppaan ja aina Yhdysvaltoihin asti, kun elokuvantekijät jäljittävät ja tutkivat Turkmenistanissa operoivia yhtiöitä, jotka ovat käännättäneet Ruhnama-kirjan omille kielilleen ja tukeneet absurdein keinoin Turkmenistanin diktatuuria.

Elokuva peilaa myös Turkmenistanin tilaa, Ruhnaman vaikutusta sekä yritysten moraalia toisinajattelijoiden sekä poliittisten pakolaisten kautta, joista useat ovat joutuneet Turkmenistanin hallinnon organisoiman vainon, kidutusten ja murhayritysten kohteeksi.

Turkmenistan omaa yhden maailman suurimmista kaasu- ja öljyvarannoista, mikä on lisännyt kansainvälisten yritysten ahneutta ja häikäilemättömyyttä alueella tapahtuvissa operaatioissaan. Tunnetut yritykset, kuten DaimlerChrystler, Siemens, Bouygues ja Caterpillar ylistävät ja tukevat Ruhnama-kirjaa, joka samaan aikaan on tuhonnut Turkmenistanin koulutusjärjestelmän ja muodostunut diktatuurin keskiöksi. Elokuvantekijät peräävät yritysten vastuuta ja yritykset välttelevät ja pakoilevat – kunnes lopulta pari yritysjohtajaa on valmiita puhumaan ja ottamaan teoistaan vastuuta.

Elokuva on kertomus myös diktatuurista ja diktatuurisen perinnön siirtymisestä valtiaalta toiselle. Ruhnama-kirjan luoneen Saparmurat Nijazovin yllättävän kuoleman jälkeen valta siirtyi Turkmenistanissa Gurbanguly Berdymuhammedoville. Hän on tehnyt maahan näennäismuutoksia, mutta länsimaille suunnatuista, demokratisoitumiseen viittaavista puheistaan huolimatta ihmisoikeus- ja sananvapausloukkausten suhteen kaikki on säilynyt ennallaan. Berdymuhammedov on myös ylistänyt Ruhnamaa, ja käyttänyt sitä valtansa pönkittämiseksi. Siten kansainväliset yritykset käyttävät edelleen samoja Nijazovin aikana kehiteltyjä keinoja miellyttääkseen uutta hallitsijaa. Pyhän kirjan varjo siis lankeaa yllemme vielä Nijazovin haudankin takaa.

Lähetä linkki


Muualla Yle.fi:ssä