Tappion siivet
(Wings of Defeat)
Kesto: 88’58”
Ohjaus: Risa Morimoto ja Linda Hoaglund
Tuotanto: Edgewood pictures Japani/USA 2007
Japanilaisia itsemurhalentäjiä eli kamikazeja pidetään metaforana fanatismille. Kotimaassaan he ovat syvästi kunnioitettuja epäitsekkään uhrautumisensa johdosta. Vain muutamat Japanin ulkopuolella tietävät, että itse asiassa jotkut kamikaze-lentäjistä selvisivät hengissä sodasta. TV2 Dokumenttiprojektin esittämässä Tappion siivet -dokumentissa eloonjääneet itsemurhalentäjät kertovat ensimmäistä kertaa koulutuksestaan, kokemuksistaan ja selviytymisestään.
Kevääseen 1945 mennessä, kun kaikki japanilaiset lentäjät oli uudelleensijoitettu kamikaze-hyökkäyksiin, Japani ei kyennyt enää puolustamaan ilmatilaansa ja sen merisotavoimat oli kukistettu. Vanhat, rikkinäiset lentokoneet ja puutteellinen koulutus aiheuttivat monen lentäjän haaksirikon. Kun Japani antautui, sadat kamikaze-kokelaat odottivat yhä turhaan hyökkäyskäskyä.
Eloonjääneet itsemurhalentäjät kertovat haastatteluissa, että he olivat vapaaehtoisia luopumaan hengestään. Seuraamalla heidän jälkiään teini-ikäisistä tuhoon tuomituiksi lentäjiksi dokumentti paljastaa brutaalin koulutuksen monisäikeisen historian ja ristiriitaisen uhrauksen luonteen.
Vaikka USA:n ilmapommitukset polttivat tuhkaksi Japanin suurimmat kaupungit ja maan polttoainevarannot hupenivat ja aseet loppuivat, sotahallinto kieltäytyi hyväksymästä, ettei se kyennyt enää taistelemaan. Sen sijaan he lähettivät tuhansia lentäjiä kohteisiin, joita oli miltei mahdotonta edes saavuttaa.
Kuusikymmentä vuotta myöhemmin kahdeksankymppiset selviytyjät kertovat koulutuksestaan, ajatuksistaan, kokemuksistaan kamikaze-koneen ohjaamossa ja miltä tuntui olla selviytyjä tuhansien tovereiden menettäessä henkensä. Tarinat pakottavat kuulijan luopumaan ennakkokäsityksistään inhimillisten kertomusten äärellä. Mitä vastuita sodanajan hallituksella on sotilaistaan ja kansalaisistaan?
Ohjaaja Risa Morimotom päätti seurata näitä kohtaloita, kun hän sai tietää oman isoisänsä läpikäyneen kamikaze-lentäjän koulutuksen, minkä hän oli pitänyt visusti salassa kuolemaansa saakka.