Esa Sariola VIERAANA kirjailija, psykologi, tutkija Esa Sariola (s. 1951)

Paras miekka
Ma 27.10. klo 21.20

Monien keskusteltujen ja kiiteltyjen kirjojen ja kuunnelmien tekijä. Novellikokoelma "Väärinkäsityksiä" 1983, esikoisromaani "Rakas ystävä" 1985, viimeisin romaani "Luota minuun"1994, parisuhteen moraalia tutkiva kuunnelmasikermä 1994-96. Tutkimusjulkaisu "Hoito vai pakkohoito - miten autan skitsofreniapotilasta" yhdessä Markku Ojasen kanssa, 1997. "Paras miekka", ensimmäinen tv-elokuva.

Ei tarvitse kuin avata päivän lehti, niin jo pikku-uutisten sivulta hyökkää silmille suomalaisten perheväkivalta, alkoholi, puukot ja puntarit, joilla kriisit ratkotaan traagisin seurauksin. Samaa kotimaisissa elokuvissa, lyödään lujaa ja jos puhutaan ihmissuhdevaikeuksista niin vasta vahvassa humalassa.

Elokuvassasi on kolme henkilöä, mies, vaimo ja vaimon rakastaja. Valmis asetelma aseille puhua! Vaan tässäpä ei ökelletä humalassa, kirvestä kyllä hiotaan, mutta sillä ei tapeta. Virkistävän poikkeuksellista nähdä kerrankin suomalaisten miesten pohtivan uskottavasti avioliittoon, parisuhteeseen ja omiin tunteisiinsa liittyviä kysymyksiä.

"Ihan mukava, jos näin on ja elokuva katsotaan maanantaina. Ohjelmallinen lähtökohtani on kuvattavaa kohdetta kunnioittava. Henkilöni ovat koulutettuja aikuisia, joilla on mielikuvitus. Eivät irvikuvia. Argumentaatio sitä kautta olisi järjetöntä ja hyödytöntä. Kyllä älykkäät ja kauniit ihmisetkin joutuvat ihmissuhteissaan hakauksiin. Tässä elokuvassa on tarkoitus kuvata aviomiehen sisäinen kamppailu tilanteessa, jossa hän jää päiväksi miesten kesken vaimonsa rakastajan kanssa."

"Paras miekka" kirjoitettiin alun perin Radioteatterille? Sen ohjasi radiolle niin kuin nyt tv:lle Pekka Ruohoranta.

"Paras miekka" oli osa yhdeksän kuunnelman sikermää. Kaikissa keskusteltiin parisuhteesta, uskollisuudesta ja uskottomuudesta."

Uskotko, että ihmiset onnistuvat ratkomaan ristiriitansa keskustellen, ilman väkivaltaa?

"Uskon että se on mahdollista. Erityisesti jos he pyrkivät vapaaehtoisesti yhdessä selvittämään tilannettaan. Ihmisillä on suuri pyrkimys yhteen. Emme lue pikku- uutisia niistä aviopareista, jotka aikansa rähistyään sopivat - Se ei ole uutinen, vaikka onkin suuri voitto! Sitten on ihmisiä jotka vapaaehtoisesti, kaikessa ystävyydessä ja toisiaan kunnioittaen päätyvät eroon."

Eikö arkielämän ihmissuhteissa, hyvin toimivissakin, ole kyse myös vallankäytöstä?

"Valta on olemassa arkielämän juonissa ja manipulaatioissa. Virallisen vallan ulkopuolella työelämän ja perheen lähisuhteissa siltä osin kuin suhteet ovat kriisissä. Jokainen asia voi muuttua. Jokaisesta detaljista voi tulla väännön aihe. Kaikki muuttuu vallankäytöksi kireissä tilanteissa: kuka maksaa, kuka saa lapset… Vallankäytön näkökulmasta tämän elokuvan aviomies hoitaa prosessin voitokseen."

Olet teoksissasi tutkinut modernin maailman valtaa ja moraalia. Niin tässäkin. "Paras miekka" panee pohtimaan yksilön ratkaisuja moraaliselta kannalta. Tällä hetkellä julkisessa keskustelussa perätään yhteiskunnan ja yhteiskunnassa valtaa käyttävien moraalia. Heijastuuko vallanpitäjien moraali meihin?

"Jos he tekevät näin, niin miksen sitten minäkin!? Vastuullisille on oltava kova. Jos heiltä ei vaadita vastuuta…jos katoaa usko siihen että valitut vallitsevat vastuullisesti…

Hyvä että meteliä syntyy, äläkät ovat oikeutettuja! Ja on tärkeää, että media nostaa esille näitä kysymyksiä."