Kari Franck VIERAANA ohjaaja Kari Franck (s. 1940)

Nurkkapöytä Kämpissä
Ma 8.12.1997 klo 21.20

Kari Franck:

  • Televisioteatterin näyttelijä vuodesta 1967 ja ohjaaja vuodesta 1978.
  • Rooleja mm. Elämäsi parhain aika, Narri kartanon valtiaana, Hallituskriisi, TV1:n legendaarinen viihdesarja Hukkaputki.
  • Ohjauksia mm. Rautatie (Jussi-kunniakirja ohjauksesta 1973 ), Kauhea murhamies Lalli (ensimmäinen stereofonisena toteutettu tv-näytelmä 1981), Vaiennetut äänet (1981), Hyväntekijä (1990), Varokaa putoavia esineitä 1-3 (1994).

"Olin näyttelijänä esiintynyt joka puolella, oli luonnollista että hain avoimeen paikkaan, kun sellainen tuli 1967 Televisioteatteriin. 1970-luvulla aloin myös ohjata. Ohjaajakiinnitys tuli 1970-luvun lopulla."

"Usein vieläkin joku tulee kaupungilla sanomaan että olitpa hyvä Joe siinä kapakassa siinä näytelmässä, siinä jonka nimeä en nyt muista. Täytyi oikein mennä arkistoon katsomaan, mikä amerikkalainen näytelmä se oli, minkä Jotaarkka Pennanen silloin ohjasi. Se oli William Saroyanin Elämäsi parhain aika, missä näyttelin tosiaan Joen roolin. Katsoin sen äskettäin huvikseni uudestaan ja ihmeen hyvin kolme ja puoli tuntia pitkä studiossa tehty näytelmä vielä tänä päivänäkin kestää!"

"Ohjaajana olen ollut aina kiinnostunut suomalaisten kirjoittamista teksteistä. Nurkkapöytä Kämpissä on kokeneiden kirjoittajien Juha Tantun ja Jaakko Okkerin ensimmäinen draamateksti. Synopsis viehätti tavattomasti. Sain tiimiin mukaan nuoren hyvän dramaturgitulokkaan, Iiristiina Varilon, jonka kanssa teksti muokattiin muotoon, joka tuo vakoilun maailman esiin. Lisäsimme yhden uuden henkilön, naisvakoojan. Häntä näyttelee Tallinnan Draamateatterista Merle Palmiste, joka osaa puhua suomea sillä tavalla murtaen kuin ei kukaan suomalainen näyttelijä. Tiimissä oli toinenkin nuori uusi tekijä, veljenpoikani Mikko Franck, kapellimestari, joka debytoi tässä elokuvasäveltäjänä."

"Nurkkapöytä Kämpissä perustuu tositapahtumiin. Aiheesta on tehtykin myös dokumentti. Vuonna 1961 neuvostovakooja Ivan Klimov loikkasi Helsingistä USA:an. Miten hän siinä onnistui, jäi salaisuudeksi. Elokuva kertoo ajasta ennen loikkausta, mitä Klimoville, KGB:n upseerille, agentille joka teki täällä työtä Neuvostoliiton hyväksi tapahtui, että hän vaihtoi puolta, loikkasi toiselle puolelle."

"Kaikki tapahtuu sananmukaisesti helsinkiläisen hotellin ravintolan nurkkapöydässä kahden miehen välisissä keskusteluissa, Klimovin (Esko Salminen) ja ravintolamuusikon (Juha Muje) välillä. Tarinaa kuvattiin restauroinnin alla olevassa aidossa Kämpissä ja saman aikakauden miljöössä Svenska Klubbenilla. Elokuvan alussa viuluniekka utelee Klimovin elämästä siihen malliin, että katsoja kohta kysyy, entä jos tämä toinenkin on vakooja? Saakin kysyä. Tarina on helpompi katsojalle, kun tietää että siinä todellakin kaksi vakoojaa kohtaa toisensa."

"Sillä varsinaisesti koko juttu kertoo ystävyydestä ja ystävystymisen vaikeudesta. Näiden kahden miehen pitää ystävystyä, jotta syntyisi luottamus - jotta se mitä sitten tapahtui olisi mahdollista. Neuvostovakooja Klimov on suljettu omaan maailmaansa. Miten syntyy ystävyys, luottamus, että toinen ei petä…"

"Aikaisemmin kun minulta kysyttiin , onko elokuvissani joku toistuva teema, olin sitä mieltä ettei sellaista ole. Tätä elokuvaa tehdessä huomasin, että ihmissuhteet, myös tämä ystävyyden teema, on se mitä olen itse asiassa aina tavoitellut töissäni."