Don Quijote DON QUIJOTE, baletti Kotikatsomossa
Ma 4.1.1999 klo 21.20

Don Quijote-baletin eri versioita on esitetty Suomessa aiemminkin, ensimmäisen kerran Suomalaisen Oopperan näyttämöllä vuonna 1930. Koreografina oli tuolloin balettimestari George Gé.

Versiot perustuvat ranskalaisen, Venäjällä vaikuttaneen balettimestarin, Marius Petipan (1818-1910) alkuperäisiin koreografioihin, baletin ensi-iltaversioon Moskovassa 1869 ja Petipan vuonna 1871 Pietarin Mariinski-teatterille uudelleen muokkaamaan versioon.

Don Quijoten musiikin sävelsi Ludvig Minkus.

Kotikatsomossa nähdään Pariisin Oopperan johtavan balettimestarin Patrice Bartin alunperin Berliinin Valtionoopperalle vuonna 1993 koreografioima versio. Suomessa tämän version kantaesitys oli syksyllä 1995.

Bartin versiossa päärooliin nousee itse surullisen hahmon ritari Don Quijote, jonka tanssii Jorma Uotinen.

Patrice Bart on itse kansainvälisesti menestynyt ja palkittu tanssija. Hänet kiinnitettiin Pariisin Oopperan balettiin jo 14-vuotiaana. Sittemmin hän tanssi uransa aikana kaikissa klassisen baletin merkittävissä tehtävissä ja vieraili useiden balettiryhmien ensitanssijana Australiassa, Kanadassa, Yhdysvalloissa, Kiinassa, Japanissa, Moskovan Bolshoissa…

Bartin versioon tuovat autenttisuutta ja väriä erityisesti espanjalaiset tanssit. Ne on suunnitellut ja harjoittanut espanjalainen José de Udaeta. Hän on kansainvälisesti arvostettu tanssija, opettaja, koreografi ja kastanjettivirtuoosi, jonka omista esityksistä on saatu nauttia Suomessakin. "La Castanuela Viva" - Elävät kastanjetit - nähtiin Kuopio tanssii ja soi -viikoilla kesällä 1995. Udaeta on opastanut Don Quijoten tanssijoita myös kastanjettien ja härkätaistelijan muletan käytössä.

Baletin lavastaja ja puvustaja Ramón B. Ivars on hänkin espanjalainen. Hän on Barcelonan Teatteri-Instituutin pukusuunnittelun professori. Myös hän on luonut kansainvälisen uran Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Hän on työskennellyt myös ohjaajana teatterissa, televisiossa ja elokuvassa ympäri Eurooppaa. Lavastus ja puvut Don Quijoten Berliinin Valtionoopperan esitykseen 1993 olivat hänen suunnittelemiaan.

Taustatietoa pääparista:

Kitrin roolin tanssii Nicole Siepert

Nicole Siepert on ollut kiinnitettynä Berliinin Valtionoopperaan vuodesta 1988 , ensimmäisenä solistina vuodesta 1995. Hän on esiintynyt päätehtävissä mm. baleteissa Paquita, Pähkinänsärkijä, Prinsessa Ruusunen, Giselle, Sylfidit , George Balanchinen Symphony in C ja Capriccio. Hän on osallistunut lukuisiin balettikilpailuihin merkittävimpänä saavutuksenaan hopeamitali vuoden 1993 New Yorkin kansainvälisestä balettikilpailusta. Viime näytäntökaudella hän tanssi päätehtävissä mm. Sylfideissä ja Ruusu-unelmassa partnerinaan Vladimir Malakhov.

Basilion roolin tanssii Oliver Matz

Oliver Matz kiinnitettiin Berliinin Valtionoopperaan vuonna 1980 ja sen ensimmäiseksi solistiksi vuonna 1987. Hänen kilpailumenestyksestään kertovat pronssimitali Varnan kansainvälisestä balettikilpailusta 1983 sekä kultamitalit Helsingin ensimmäisestä kansainvälisestä balettikilpailusta 1984 ja Jacksonin kansainvälisestä balettikilpailusta.

Hänen vakituisia vierailukohteitaan ovat Münchenin Valtionooppera, Milanon La Scala ja Lontoon Royal Ballet. Suomessa hän on vieraillut aiemmin Don Quijoten ohella mm. La Sylphiden miespäätehtävässä.