"Sukupolveni unta"
-käsikirjoituskilpailun palkitut
VIERAANA Eero Schroderus (s.1945)
MENNYT HEINÄKUU

Maanantaina 20.12.1999 klo 21.20

 
Kuka olet? Mistä olet kotoisin? Mitä teet työksesi?
Ammatiltani olen kauppias, kotipaikka on Suomussalmi. Toimin myös Taivalkoskella. Olen syntynyt ja elänyt lapsena Sotkamon Torinkylässä. Isä oli pientilallinen. Isä oli Korvenraivaaja isolla koolla, mutta maajussiksi hirvittävän kova lukemaan. Kuulin alta kymmenvuotiaasta kaikki kansakoulun kirjaston kirjat ñ isä luki ääneen Kolmet muskettisoturit, Tarzanit ja Anni Swanit. Minä uskon että tällä oli minuun suuri vaikutus. Lapselle syntyi mielikuvitusmaailma.

Milloin aloit kirjoittaa?
Kirjoittamisen haave on ollut elinikäinen. 1950-luvun lopulla Kainuun kylillä ihmiset kokoontuivat pienviljelijäseuroihin ja ompeluseuroihin. Tekivät ohjelmaa käsipelillä itse. Minä lausuin runoja ja olin pienien roolien tekijä. Viistoistavuotiaasta suunnittelin ja kirjoitin ohjelmanumerot itse. Sotkamon henkisissä kilpailuissa lausuin Kalle Väänäsen runoja ja taisin päästä toiseksi. Menin naimisiin 20-vuotiaana, tuli lapsia ja kulttuuriharrastus jäi taka-alalle. 70-luvun lopulla lähdin mukaan harrastajateatteritouhuun näyttelemään.

Olet näytellyt paljon kotiseudullasi.
Näytteleminen on mulle leipälaji. Isoja rooleja on ollut parikymmentä ñ niin kuin Punaisen viivan Topias ja Saiturin Harpagon. Näytteleminen on keskeinen syy että olen kiinnostunut näytelmistä ja draamasta yleensä. Mulla on Rosa Liksomin tarinoista tunnin mittainen monologi-ilta. Olen esittänyt sitä noin sata kertaa muutaman vuoden aikana. Eri pituisia versioita on haluttu "kevennykseksi" erilaisiin tilaisuuksiin. Elokuussa, kun Kuusamossa oli Sosiaaliturvan päivät ja paikalla maaherra ja vakuutuspamput ja sosiaalijohtajat, esitin yhden Liksomin tarinan. Se kertoo vanhasta miehestä joka eukkonsa kuoltua syö eukolta jääneet lääkkeet ja taksimies löytää viimein miehen henkitoreissaÖSe on kova kannanotto syrjäseutujen vanhusten puolesta!

Miten tulit osallistuneeksi tähän käsikirjoituskilpailuun?
Olin draamakurssilla Rovaniemellä. Kurssin pitäjä kehotti osallistumaan kilpailuun. Olin jo siinä iässä ettei asioita voinut enää lykätä, nyt minun täytyi yrittää! Kilpailuversio oli kolmas päässäni rakennelluista. Minusta se oli minun tekemäksi hyvä. Ja minusta tuntui hyvältä että tuli edes tehtyä!

Miksi luulet että jury valitsi Sinun tarinasi?
Ehkä se on erilainen.

Millainen prosessi tämä kilpailu on ollut?
Kun tämä oli kilpailu niin pyrin tekemään käsikirjoituksen huolellisesti viimeistä pilkkua myöten. Tyttäreni Ulla Schroderus, joka on teatteri-ilmaisun ohjaaja ja ohjannut minua näyttelemisessä, kirjoitti minun tekstiä puhtaaksi. Yhdessä juteltiin henkilöistä ja mietittiin tuntikausia repliikkejä ja käänteitä tarinaan. Porukassa oli hauska tehdä. Ullan kanssa ei synny aristelua. Hän sanoo suoraan.

Tätä haastattelua tehdessä et ole vielä nähnyt elokuvaa valmiina? Millaiseksi kuvittelet lopputuloksen?
Minä olen lähes liikuttunut siitä että se on kotikylällä kuvattu, siitä täytyy elokuvaan tulla jotainÖ Ramin (ohjaaja Raimo O Niemen) kanssa henkilökemia pelasi hyvin. Minulle jäi se kuva että ajatellaan samalla tavalla asioista. Rami oli hyvä valinta ohjaajaksi. Alun perin suora ja reilu tyyppi, ja hänellä on ymmärrys maaseudun elämästä. Elämä maalla on kuitenkin erilaista kuin miltä päältä näyttää! Ja Rami hallitsee nuorten käsittelemisen. Tässä elokuvassahan nuoria on. Olen hyvin tyytyväinen.

Jury ihasteli muun muassa sitä että olit kirjoittanut murteella. Mitä sanot siihen että nyt dialogiasi näyttelevät muualta tulevat näyttelijät?
Elokuvassa murre on tyylitelty. Minulla on lapsuudesta sotkamolainen murre, se on levveempää, lähempänä savvoo, puhetyylikin on toisenlaista. Ja se istuu minussa lujasti. Murre on komiaa silloin kun sitä osaa. Ja se käy silloin yhtä hyvin komediaan kuin tragediaan. Luotan siihen että Rami on asian hyvin ajatellut.

Mitä tarkoittaa kaljupääkahvit? Kunttajussi? Äjäös? Jutmakka? Möljä?
Kahvi ilman pullaa. Miespuolinen maanviljelijä. Jonkun asian vaikutus. Myönteisellä tavalla suuri. Laivalaituri.

Miten ympäristö on reagoinut palkintoon?
Taivalkoskella tämä on jo vanha juttu, mutta Suomussalmella siitä puhutaan. Mikä parasta, olen kokenut että ihmiset ovat ottaneet tämän niin kuin koko kylä olisi voittanut, että tämä on yhteinen saavutus! Siitä minulle on tullut hyvä mieli!

Ja mitä suunnittelet tästä eteenpäin?
Minä aion nyt ottaa keväällä neljääntoista vuoteen muutaman kuukauden vapaaksi niin että päätoimisesti kirjoitan jotain. Proosaa aluksi. Niin kuin sanoin, ikää on sen verran ettei voi enää siirtää. Tyttären kanssa jo sovittiin että kokeillaan taas töitä yhdessä. Kirjoittaisin kyllä mielelläni näytelmän, jonka sitten saisi nähtäväksi vaikkapa oman paikkakunnan ihmisille. Pöytälaatikkoon kirjoittaminen ei kiinnosta.