Ohjaaja Timo Bergholm (vas.) ja kuvaaja Jouko Paavonen

Ohjaaja Timo Bergholm (vas.) ja kuvaaja Jouko Paavonen

VIERAANA ohjaaja Timo Bergholm

PRESIDENTIN MIES, OSA 1
Ma 23.11.1998 klo 21.20

Ohjaaja Timo Bergholm (s.1941)

  • Televisioteatterissa vuodesta 1966: teatteripäällikkönä 1967–1986, ohjaajana TV1:ssä vuodesta 1987–
  • Lukuisia tv-ohjauksia 1960-luvulta lähtien: tv-kabareita, klassikoita, tv-satu, näytelmiä ja sarjoja aikuisille, lapsille ja nuorille
  • Heinar Kipphardtin OPPENHEIMERIN TAPAUS (1967)
  • Aleksandr Gelmanin PALKKIO (1977)
  • Mauno Saaren HYVÄ VELI 1-6 (1995–1996)
  • Mauno Saaren PRESIDENTIN MIES 1-3 (1998)


Timo Bergholm poimii ohjauksistaan Heinar Kipphardtin, Aleksandr Gelmanin ja Mauno Saaren teokset — niissä on näkyvissä hänen parhaille töilleen leimallinen vuosikymmenten läpi jatkuva linja: valpas ja kriittinen yhteiskunnan tapahtumien ja vallankäytön pohdinta ja pyrkimys taiteen keinoin herättää myös television yleisö keskustelemaan sitä läheisesti koskevista aiheista.

Mistä Presidentin mies kertoo?

"Kun kirjailija Mauno Saari pari vuotta sitten alkoi kirjoittaa käsikirjoitusta, ajattelimme tehdä kuvitteellisen, lähitulevaisuuteen sijoittuvan tarinan suomalaisesta vallankäytöstä. Nyt kuvitteellisuus alkaakin olla aika paljon todellisuutta ja lähitulevaisuuskin on tätä päivää. Olemme tehneet kertomuksen siitä, miten Suomessa tapahtuu häikäilemätön diplomaattinen vuoto presidentin lähipiirissä. Kolme osaa ovat kolme eri versiota: presidentin, pääministerin ja presidentin miehen versio tapahtumasta."

Edellinen yhteistyönne Hyvä veli -sarja oli faktaa ja fiktiota. Kumpaa on presidentin mies?

"Kyllä tämäkin on ehkä faktaa ja fiktiota, mutta vähän enemmän fiktiota. Ohjelmalla oikeastaan haluamme osallistua juuri viriävään keskusteluun siitä suuresta kaappauksesta, joka itse asiassa on tällä vuosikymmenellä tehty. Kaappaus, jossa markkinat tai suomeksi sanottuna suuryhtiöt ovat ottaneet vallan kansallisvaltioilta. Kun ennen valtion rooli oli se, että valtion piti huolehtia ihmisten hyvinvoinnista ja miettiä tulevaisuutta, niin nyt tämä rooli on katoamassa. Voi sanoa, että Suomen pääministerin valta on oikeastaan valtaa tulla kertomaan suomalaisille siitä, mitä muut ovat jossain muualla meitä koskevista asioista päättäneet."

Kenelle sarja on tehty?

"Kyllä mä tietenkin toivoisin, että se olisi tehty kaikille katselijoille, mutta kenties tämä edellyttää vähän enemmän kuin jokin muu ohjelma sellaista yhteiskunnallisen keskustelun seuraamista, sanomalehtien lukemista ja senkaltaisia asioita. Silloin tämä sarja ehkä toimii kiinnostavammin. Mä tietenkin toivoisin, että tämä herättäisi keskustelua. Että ihmiset kokisivat siinä jotain mietityttävää. Yhtenä tärkeänä teemana on suomalainen salailun perinne. Meillähän on sellainen tapa, että oikeastaan kaikki tärkeät yhteiskunnalliset asiat on aina täysin pois päiväjärjestyksestä. Ennen kuin asia on päätetty, se ei ole ajankohtainen. Ihan riippumatta asiasta ja päätöksestä. Aidon demokratian kannalta tällainen perinne on aika arveluttavaa."

Edellytetäänkö katsojalta, että hän katsoo kaikki kolme osaa?

"Mä luulen, että saa enemmän irti, jos katsoo kaikki kolme. Koska kokonaisuus on vähän niin kuin sipuli jota lähdetään kuorimaan. Ja jossa sitten lopuksi tullaan siihen ytimeen. Ja ehkä jotain menettää, jos ei ole nähnyt niitä aikaisempia versioita. Kyllä ne varmaan jollakin lailla toimivat itsenäisinäkin."

(Haastattelija: Marjo Wilska)

KUVA: Seppo Sarkkinen