yle.fi

Kokkiolympialaiset

Suomalaista ruokakulttuuria voi viedä monella tapaa maailmalle. Yhtenä väylänä toimii kokkien kulinaariset olympialaiset. Kovan tason kilpaileminen on sekä hauskaa että haasteellista. Suomen kokkimaajoukkue menestyi kohtuullisesti ja teki samalla kotimaisia raaka-aineita ja lähituottajia tunnetuksi.

Suomen keittiömestariyhdistyksen alainen edustusjoukkue sai eri osakilpailuissa kolme hopeaa ja yhden kultamitalin. Kisat pidettiin lokakuussa 2008 Saksassa.

 Merja Hannikainen/YLEJoukkueeseen kuuluvan keittiömestari Arto Rastaan mielestä tiimi koostui ”hyvistä perusjätkistä”. Hauskinta hänen mielestään oli yhdessä olo, hyvä henki ja jännittävä kokemus.

- Minulle kilpailu oli eräänlainen 10 päivän lomamatka, sanoo ahkera Arto Rastas, joka pyörittää Suomessa kahta ravintolaa ja toimii TV2:n ruokaohjelman kokkina muun ruoka-alan toiminnan lisäksi.

Kilpailu mittaa eri maiden tasoa

Kokkiolympialaiset pidetään aina Saksan Erfurtissa ja niitä valvoo kokkien maailmanliitto (WACS) ja Saksan Keittiömestariliitto. MM-kisat pidetään puolestaan Baselissa ja Chicagossa.

 tero.takalo-eskola@chefs.fi - Kilpailun aikaisemmat tuomarit vaalivat klassisia ja perinteisiä ruoanvalmistusmenetelmiä.

Nykyiset nuoremmat tuomarit osaavat arvostaa toisenlaisiakin asioita kuten esimerkiksi molekyyligastronomiaa. Tuomarit ovat kotoisin eri puolilta maailmaa. He ovat kaikki Wacksin hyväksymiä, kuvailee Arto Rastas.

- Kilpailuun osallistui noin 40 eri maata ja noin 100 eri joukkuetta. Esimerkiksi Ruotsilla oli viisi eri joukkuetta kuten armeija-, nuoriso- ja tyttöjoukkue. Me taas olimme Suomen ainoa joukkue. Osallistuimme sekä lämpimän keittiön että kylmän keittiön kilpailukategorioihin, sanoo Arto Rastas.

Ruoka ehostuu herkullisen näköiseksi

 tero.takalo-eskola@chefs.fi- ”Lämmin keittiö” tarkoittaa 110 hengen ateriaa, joka sisältää kolme ruokalajia. Valmisteluaika oli 5 tuntia.

Lämmin keittiö ”syötetään” tuomareille, joten tässä kategoriassa on aidon kilpailun tuntua.

- Tässä kategoriassa joukkueemme sijoittui 5. sijalle, vaikka saimmekin pisteiden perusteella kultamitalin. Sitä ei Suomi ole aiemmin voittanut olympialaisissa, kuvailee Arto Rastas.

- Voittoisa pääruokamme oli lohta, paistettua merirapua ja pinaattipyreetä. Siihen kuului myös vasikanfileetä, ylikypsää vasikanniskaa ja kateenkorvamakkaraa. Jälkiruuassa käytettiin taas maitosuklaata ja mansikkaa.

- Kylmä pöydän ratkaisee puolestaan visuaalisuus. Tuomari saattaa silmäillä pöytää  5 sekuntia. Kylmän pöydän antimia voi ehostaa ammoniakilla, lisäaineilla, hiuslakalla ja muulla tavoin, sillä kylmiä ruokia ei syödä eikä maistella.

Hyytelöintiä

 tero.takalo-eskola@chefs.fi - Kylmä pöydän tuotteiden pitää säilyä 5 tuntia, joten ruokia suojataan hyytelöinnillä. Suomella on ollut aikaisemmin hyytelöimisongelmia, mutta matkassamme oli ensimmäistä kertaa kemisti, joka löysi hyytelöimisaineen, jota muutkin pohjoismaat käyttävät. Nyt olemme hyytelöinnin maailmantasoa, iloitsee Arto Rastas.

- Joukkueemme kemistinä toimi Anu Hopia, joka vastasi yhdessä hyytelöijien kanssa siitä, että jokaisen ruuan hyytelöintipinta oli kirkas, tasainen ja ohut. Hyytelöiminen oli myös yksi arviointiperuste, kertoo Arto Rastas.

- Kävimme jo ennen kilpailua lävitse näitä hyytelöimisasioita lävitse. Jos ananas luovutti liikaa nestettä, mietti Anu sitä, mitä hyytelöimisliemelle tehdään. Kilpailutöiden hyytelöintityö oli juniorijäsenten vastuualueena.

- Veikkaan, että Ruotsilla, Tanskalla ja Norjallakin oli omat kemistit mukana kilpailuissa, sanoo Arto Rastas.

Valmistautuminen olympialaisiin

 tero.takalo-eskola@chefs.fi Normaalisti olympiajoukkue treenaa kulinaarisia teoksiaan yhdessä 4 vuotta.

- Meidän joukkueemme ehti treenata yhdessä vain 1 ½ vuotta. Harjoittelimme komponentteja, annosten ulkonäköä, muuntelimme reseptejä joka toinen viikonloppu, sanoo Arto Rastas.

- Kilpailu sujui periaatteessa hyvin, vaikka suklaatyömme hajosikin matkalla messuhalliin. Teos arvioitiin 0 pisteeksi, koska tulos oli epäkurantti. Se oli ikävää, mutta muuten kaikki sujui kuten harjoittelimmekin, kertoo Arto Rastas.

- Jos sama joukkue jatkaa, meillä on hyvät mahdollisuudet pärjätä tulevaisuudessa. Porukka hitsautui hyvin yhteen ja hermot pitivät. Kaikki päätökset teimme yhdessä, sanoo kilpailuhenkinen Arto Rastas.

Lue myös: Kemian sinfoniaa kokkaukseen (YLEn Olotila-sivusto)

kirjoitti: Rita Trötschkes

Lähetä linkki

Esitysaika

Ohjelma on päättynyt.

YLE Areena

YLE Areena

 

Ohjelman jaksot ovat nähtävissä Areenassa 30 vuorokauden ajan tv-lähetyksen jälkeen.
> Areenaan

Kotikokit teksti-tv:ssä