yle.fi

EI-sana

Koiran elämässä on paljon siltä kiellettyjä asioita. Ei-sanan huolellinen opettaminen on siksi erittäin tärkeää. Vaikka koira tottelisikin sille karjaistua kieltoa ilman varsinaista kouluttamista, on rauhallisen äänen käyttö sekä koiran että sen omistajan kannalta huomattavasti miellyttävämpää. Pienellä vaivannäöllä voi ei-sanan opettaa toimimaan ilman että ääntä täytyy lainkaan korottaa.

Ei-sanan harjoittelussa käytetään apuna talutinta ja sellaisia valjaita tai pantaa, joka eivät varmasti satu koiraa. Kytke koira taluttimeen. Aseta sen eteen lattialle jotain mitä se haluaa. Esimerkiksi lihapulla sopii tähän tarkoitukseen mainiosti. Pidä talutin sen verran lyhyellä, että koira ei yletä nappamaan herkkua lattialta. Kiinnitä huomiota siihen, ettet nyi taluttimesta. Remmin tarkoituksena on toimia esteenä, sillä ei komenneta koiraa!

Kun koira yrittää ottaa lihapullan lattialta, sano rauhallisesti "ei". Muista että opetat nyt koirallesi myös sen äänensävyn, jota se myöhemmin tulee tottelemaan. Jos puhut kauniisti, tottelee koira jatkossa huutamisen sijasta puhetta. Mitä vähemmän sinun ja koirasi suhteeseen kuuluu rumaa kielenkäyttöä, sitä miellyttävämpää yhteiselämä on teille molemmille.

Kun olet kieltänyt koiralta lihapullan ottamisen, jää rauhassa odottamaan. Koira ei vielä tässä vaiheessa tiedä ei-sanan merkitystä ja yrittänee ylettyä herkkupalaan. Se saattaa tehdä erilaisia syöksyjä ja koettaa haukkumalla saada makupalan suuhunsa. Odottele kuitenkin rauhassa kunnes koirasi luovuttaa. Kun se sitten vihdoin uskoo, ettei lihapullaan pääse käsiksi, kehu sitä iloisesti ja palkitse kädestäsi vähintään yhtä hyvällä makupalalla. Toista sitten harjoitus mahdollisimman monessa eri tilanteessa ja erilaisilla houkuttimilla. Muista hillitä remmiä pitävä kätesi nykimästä koiraa ja pidä äänesi rauhallisena. Mitä maltillisempi olet, sitä vähemmällä koirasi jatkossa kieltojasi uskoo.

> Takasin

Lähetä linkki

Esitysaika

Sarja on päättynyt. 
Lemmikit nähtiin YLE TV2:ssa 
24.–28.12.2007

YLE Areena