yle.fi

Kontakti

Kontaktilla tarkoitetaan koiran oma-aloitteista halua seurata omistajansa tekemisiä. Koira tarkkailee ihmistä, jolloin ohjeiden antaminen sille helpottuu.

Osa koirista pitää luonnostaan hyvää kontaktia ihmiseensä. Silloin riittää, että omatoimista yhteydenpitoa vahvistetaan kehumalla. Toiset koirat tarvitsevat alkuun päästäkseen hieman apua. Kontakti opetetaan palkitsemalla koiraa, kun se katsoo ihmistä silmiin.

Jotta haluttu käyttäytyminen saadaan aikaiseksi, houkutellaan koiran katse suuntautumaan omistajan kasvoihin pitämällä makupalaa kasvojen vieressä. Pienen odottelun jälkeen koira siirtää katseensa makupalasta silmiisi. Huomaa, että ensimmäinen vilkaisu saattaa olla hyvinkin pikainen!

Nopealla ja oikein ajoitetulla "hyvä" sanalla kerrotaan koiralle onnistumisesta. Makupala annetaan palkinnoksi, jotta kontaktin pitäminen ihmiseen olisi koiran mielestä mahdollisimman hauskaa.

Vähitellen vaaditaan pidempiä katseita ja vaikeutetaan harjoitusta siirtämällä makupalaa kauemmas kasvoista. Koiralta voi vaatia kontaktia esimerkiksi oven luona ulos mentäessä. Tee koiran kanssa muutama harjoitus makupalan kanssa, jotta se tietää tarjota kontaktia tässäkin ympäristössä. Ota sitten oven kahvasta kiinni ja odota koiran katsetta. Kun koirasi katsoo sinua, avaa ovi ja anna sille lupa mennä ulos "mene vaan". Enää ei makupaloja kaivata. Ulos ovesta pääseminen on koirallesi tässä tilanteessa kaikkein palkitsevinta!

Mikäli koirasi yrittää rynniä ovesta ennen kuin on katseellaan pyytänyt luvan, voit yksinkertaisesti pitää oven suljettuna. Ei-sanaa tai muuta komentamista ei tarvita. Koira oppii nopeasti, ettei saa haluamaansa ilman kontaktia sinuun. Näin se oppii myös malttia.

Mitä useammassa tilanteessa teet kontaktiharjoituksia, sitä helpommaksi yhteinen elämänne muodostuu. Kun koira kysyy sinulta lupaa ennen kuin ryntää esimerkiksi tervehtimään vieraita tai hyppää autosta ulos, pysyy se helposti hallinnassasi.

> Takasin

Lähetä linkki

Esitysaika

Sarja on päättynyt. 
Lemmikit nähtiin YLE TV2:ssa 
24.–28.12.2007

YLE Areena