yle.fi

Kuopan kaivaminen

Monen koiranomistajan piha muistuttaa kauniin puutarhan sijaan reikäjuustoa. Ihmisen silmää näky ei hivele, mutta koira on tilanteeseen enemmän kuin tyytyväinen. Koira näkee pihaa silmäillessään vilpoisan makuukuopan pensaan alla ja luukätköjen rivin kukkapenkissä. Nurmikko näyttäytyy sen silmissä houkuttelevana myyränmetsästyspaikkana. Yhtäkaikki kuoppia syntyy ja omistajan haaveet kauniista pihasta romuttuvat kerta toisensa jälkeen.

Kuoppien kaivaminen on koiralle monesta syystä tärkeää. Siksi maan kaivamista ei voi siltä kokonaan kieltää. Sen voi kuitenkin ohjata oikeaan paikkaan niin, että omistaja voi ottaa muun piha-alueen haltuunsa. Jotta koira saadaan kuuntelemaan omistajansa toiveita, on sille järjestettävä pihalla tarpeeksi mahdollisuuksia tyydyttää koiramaisia tarpeitaan. Rotukohtaiset erot ovat suuria, joten omaan koiraan kannattaa tutustua huolella. Tärkeintä kuopankaivuuta lisäävät tarpeet liittyvät lepoon, metsästykseen eli leikkiin ja ruokailun eri vaiheisiin. Koiralle on pihalla tarjottava sopivia lepopaikkoja sen omien mieltymysten mukaan. Paras paikka voi koirasta riippuen olla joko varjoisa, paahteinen, piilossa katseilta tai hyvä tähystyspaikka. Metsästystä koira voi rodusta riippuen leikkiä esimerkiksi vinkuleluja tappamalla ja syömisen eri vaiheita voi helposti tyydyttää tarjoamalla koiralle luita jyrsittäviksi.

Kuopan kaivuun tarve on kuitenkin monille koirille niin voimakas, että vaikka piha muuten olisi suunniteltu sen toiveita vastaavaksi, syyhyttää niiden tassuja silti maan kaivuu ylitsevuotavan paljon. Siksi oman kaivuulaatikon rakentaminen koiralle säästää pihan täystuholta. Laatikko rakennetaan lämpökäsitellystä puusta ja täytetään esimerkiksi kuorikkeella. Se on hygieenistä ja siistimpää kuin hiekka. Laatikkoon voi kaivamista innostamaan piilottaa makupaloja tai leluja. Kun koiralle on osoitettu luvallinen kaivuupaikka, voi siltä hyvällä omallatunnolla kieltää kukkapenkkien tuhoamisen. On tärkeää muistaa että hyvä käytös ei ole vain käskyjen noudattamista. Kun koira saa tyydyttää lajityypillisiä käyttäytymistarpeitaan, sen ei tarvitse toimia ihmisen mielestä epätoivotulla tavalla.

> Takasin 

Lähetä linkki

Esitysaika

Sarja on päättynyt. 
Lemmikit nähtiin YLE TV2:ssa 
24.–28.12.2007

YLE Areena