yle.fi

Liika haukkuminen

Koiran haukkumista tulee usein vahvistettua vahingossa. Haukkuminen on koiran tapa puhua, joten jotain ihmiseltä halutessaan se helposti haukahtaa. Jos koira huomaa tempun toimivan, se viisaana eläimenä koettaa saamaa keinoa seuraavallakin kerralla. Kyse on täysin normaalista käytöksestä.

Se kuinka helposti ja paljon koira haukkuu, vaihtelee sekä roduittain että yksilöiden välillä. Joillain roduilla haukkuminen on niin vahva rodunomainen ominaisuus, että siihen puuttuminen koulutuksellisin keinoin on erittäin hankalaa. Siksi mikäli koiraa ollaan hankkimassa sellaisiin olosuhteisiin, joissa haukkuminen aiheuttaa häiriötä, tulisi välttää kovin herkästi haukkuvia rotuja. On myös muistettava, että mikäli koiran haukkuminen johtuu pelosta tai liiallisesta kiihtymyksestä, se ei kykene hiljenemään. Koulutuksen edistymisen edellytys on riittävän rauhallisen harjoitteluympäristön varmistaminen. Jos koira haukkuu esimerkiksi toiselle koiralle, vie se tarpeeksi kauas vieraasta. Riittävällä etäisyydellä varmistat, että koirasi kykenee rauhoittumaan tarpeeksi.

Haukkumisongelman ennaltaehkäiseminen on ongelman korjaamista yksinkertaisempaa. Mikäli koira ei haukkumalla koskaan saa mitään, se ei kovin kauaa viitsi räksyttää. Tässä kohtaa on erityisen tärkeää muistaa että myös huomio on koiran mielestä hieno palkinto. Jos koira siis haukkuu, siihen ei tulisi edes katsoa. Negatiivinenkin huomio on usein huonompi vaihtoehto kuin ei huomiota ollenkaan. Ei-sanan käyttäminen saattaa siis olla huono vaihtoehto. Kärsivällinen odottamien, kunnes koira hiljenee, toimii huomattavasti tehokkaammin.

Mikäli koira on oppinut haukkumalla saamaan tahtonsa läpi, eikä sen huomiotta jättäminen auta, voi sille opettaa hiljaa-sanan. Jotta koira ymmärtäisi sanan merkityksen, sen on ymmärrettävä hiljaa olemisen ja haukkumisen ero. Siksi koulutus aloitetaan sillä, että koira opetetaan haukkumaan käskystä. Haukahdus on yleensä helppo saada aikaan. Ota makupala käteen ja pidä sitä koiran nenän edessä. Sano innostavasti "hauku" ja kun koira haukahtaa, anna sille makupala. Toista muutamia kertoja, kunnes koira selvästi reagoi "hauku" -käskyyn. Rupea sitten palkitsemaan hiljaisuudesta haukkumisen välissä. Sano rauhallisella äänellä "hiljaa" ja ennen kuin koira ehtii haukahtaa, palkitse se ruhtinaallisesti. Näin koira oppii hiljaisuudenkin kannattavan. Muista että jos koira on opetellut haukkumista pitkään, se tarvitsee myös uuden taidon opettelemiseen paljon aikaa. Älä siis masennu, vaikka koirasi vielä viikkojenkin päästä koettaisi haukkumalla vaatia sinulta herkkupalaa kädestä. Vanhasta hyväksi havaitusta keinosta on vaikea luopua. Koirasi tarvitsee aikaa ja harjoittelua uuden tavan omaksumiseen.

> Takasin

Lähetä linkki

Esitysaika

Sarja on päättynyt. 
Lemmikit nähtiin YLE TV2:ssa 
24.–28.12.2007

YLE Areena