yle.fi

Koiran matkapahoinvoinnin ehkäiseminen

Matkapahainvointi voi johtua monesta syystä. Yleisimmät ovat pelko ja se, ettei pennun tasapainoelin ole vielä tarpeeksi kehittynyt. Pelkoa voi koulutuksella sekä ennaltaehkäistä että hoitaa. Tasapainoelin taas kehittyy pennun kasvaessa. Muissa syissä apua antaa eläinlääkäri.

Koulutus on sitä helpompaa, mitä aikaisemmin ongelmaan puututaan. Ei siis kannata odottaa mikäli huomaa koiran hiemankin jännittävän matkailua. Harjoittelun ensimmäisessä vaiheessa koira ruokitaan autossa. Tarkoituksena on tehdä autosta mahdollisimman miellyttävä paikka. Autoruokailua jatketaan useiden päivien ajan. Kun koira menee itse innoissaan autoon, voi harjoitusta vaikeuttaa laittamalla autonoven syömisen ajaksi kiinni. Seuraavassa vaiheessa auto käynnistetään ruokahetken ajaksi. Viimeinen ja vaikein vaihe kannattaa tehdä huolella. Liikkuva auto esitellään koiralle vähitellen. Ensin ajetaan vain muutama metri ja matkaa pidennetään vähitellen harjoituskertojen kertyessä.

Tärkeää on muistaa, että mikäli koira on vielä pentu ja se oksentaa auton kyydissä, ei asiaan voi harjoittelemalla puuttua. Tasapainoelimen kehitykseen kuluu oma aikansa eikä sitä voi nopeuttaa. Tällaisen pennun kanssa kannattaa matkustaa mahdollisimman vähän. Autoharjoituksia sen sijaan on syytä tehdä paljon. Kun autosta tehdään pentukoiran mielestä maailman paras paikka, ei matkustelu aikuisenakaan aiheuta ongelmia.

> Takasin

Lähetä linkki

Esitysaika

Sarja on päättynyt. 
Lemmikit nähtiin YLE TV2:ssa 
24.–28.12.2007

YLE Areena