yle.fi

Ruokakupin vartioiminen

Koirat vartioivat ruokaansa. Koiraetiketin mukaan jokaiselle tulisi taata ruokarauha ja jos koira on kovin nälkäinen tai se on oppinut, että ruoka saatetaan viedä siltä pois, se saattaa puolustaa kuppiaan rajustikin. Koira ilmoittaa kuppia lähestyvälle henkilölle ensin eleillään ja sitten murisemalla että toivoisi saavansa syödä rauhassa. Jos viesti ei tunnu menevän perille, saattaa koira lopulta puolustaa ruokaansa jopa näykkäisemällä liian lähelle tulevaa tunkeilijaa. Ruoan puolustaminen on koiralle täysin normaalia käytöstä. Oppimisella on kuitenkin hyvin suuri merkitys siinä, kuinka uhkaavaksi koira kuppiaan lähestyvän ihmisen kokee. Koiralle kannattaa opettaa alusta lähtien, että vaikka ihminen liikuskeleekin lähistöllä sen syödessä, ei ruoka häviä kupista muualle kuin sen omaan vatsaan. Alussa pentua voi syöttää istumalla sen vieressä ja pitämällä kupista kiinni. Kuppiin voi myös ruokailun kestäessä lisätä ruokaa, jolloin koira oppii että kuppia lähestyvä käsi onkin oikeastaan aika kiva juttu. Samat harjoitukset kannattaa tehdä puruluiden ja muiden isojen herkkujen kanssa.
Jos koira on jo oppinut puolustamaan ruokaansa murisemalla, kannattaa ruokatilanteista tehdä sille mahdollisimman rauhallisia. On hyvä pitää mielessä, että murina on koiran tapa kertoa epävarmuudesta. Siksi siitä ei milloinkaan saa rangaista murinasta vaan koiran pelon syy on poistettava. Älä siis kiusaa koiraa menemällä niin lähelle, että sen täytyy puolustautua.

Aloita harjoitukset pysymällä tarpeeksi kaukana. Lähesty koiraa varovasti ja palkitse sitä rauhallisuudesta. Voit vaikka matkan päästä heitellä sille makupaloja ja siirtyä pikku hiljaa lähemmäs. Koska koira alun perin murisi sinulle pelätessään menettävänsä ruokansa, se lopettaa varmasti huomatessaan saavansa lisää ruokaa päästäessään sinut lähelleen. Älykkäänä eläimenä se oppii nopeasti, ettei sen tarvitse ärhennellä ja että ihmisen läheisyys ruokatilanteessa on suorastaan mukavaa.

> Takasin

Lähetä linkki

Esitysaika

Sarja on päättynyt. 
Lemmikit nähtiin YLE TV2:ssa 
24.–28.12.2007

YLE Areena