yle.fi

Koiran totuttaminen lapsiin

Lapset ovat monen koiran mielestä pelottavia. He ovat arvaamattomia, juoksevat, kiljuvat ja saattavat äkkiarvaamatta hellyyden puuskassaan halata koiaa. Koiran voi kuitenkin opettaa kestämäään rajuakin leikkiä ympärillään. Näissä harjoituksissa on ensiarvoisen tärkeää huolehtia siitä, että lapset eivät pääse satuttamaan koiraa. Lasten käytöstä on siis myös kontrolloitava ja muistettava että koira ei ole leikkikalu. Hyvän ystävän siitä sen sijaan huolellisella totuttamisella saa!

Harjoittelun tärkein työväline on etäisyys. Välimatka lapsiin on oltava sellainen, että koira ei heitä pelkää. Lapset sen sijaan saavat vapaasti puuhailla omiaan. Järjestä tilanne kuitenkin sellaiseksi, että lapset pysyvät joko aidan takana tai heidän kanssaan on sovittu selkeä raja jonka takana he pysyvät. Tarkoituksena on katsellla lasten puuhia ja opettaa koiralle, että vaikka meno ytltyisi kuinka hurjaksi tahansa, sille ei tapahdu mitään pahaa. Välimatkaa lyhennetään vähitellen, koiran ehdoilla. Lapsia ei kannata lähestyä kohtisuoraaan. Etene mieluummin kaarten tai siksakkia. Näin koiralla on mahdollisuus katsella lapsia rauhassa eikä tilanne muutu liian nopeasti. Kohtisuoran lähestymisen välttäminen on koiran luonnollinen tapa toimia. Se tarvitsee aikaa tilanteen arvioimiseen ja käyttää kaartamista kommunikaatiokeinona kertoessaan rauhanomaisista aikeistaan.

Voit vahvistaa koiran positiivista oloa makupaloilla ja rauhallisella kehumisella. Harjoittele lyhyitä hetkiä kerrallaan. Esimerkiksi 15 minuuttia päivässä on sopiva määrä. Kun koira ei harjoitusten aikana väsy liikaa, etenet nopeasti ja varmasti.

Jos tarkoituksena on totuttaa koira sietämään vieraiden lasten läheisyyttä, on yleensä helpointa tyytyä siihen, että koira kestää lapset ympärillään. Koiran on helpompi oppia luottamaan lapsiin jos nämä eivät koske siihen. Tuttujen lasten kanssa seurusteleminen sen sijaan kannattaa opetella huolella. Lapsi täytyy evästää harjoittelua varten hyvin. Koiran luokse ei saa rynnätä ja lapsen on uskottava, jos häntä pyydetään pysähtymään tai siirtymään kauemmas. Koiran luottavaisen mielialan on säilyttävä koko harjoitukasen ajan. Mitä positiivisemmaksi harjoitushetket muodostuvat, sitä nopeammin koira oppii nauttimaan lasten seurasta!

> Takasin

Lähetä linkki

Esitysaika

Sarja on päättynyt. 
Lemmikit nähtiin YLE TV2:ssa 
24.–28.12.2007

YLE Areena