Joukkoraiskauksista osa keksittyjä

Joukkoraiskaus, etenkin ulkosalla tehty väkivaltainen raiskaus, on harvinaisuus Suomessa. Epäillyt tapaukset nousevat kuitenkin otsikoihin. Tekijöiksi epäillään usein ulkomaalaisperäistä miesjoukkoa.

Emme väitä, etteikö maahanmuuttajien osuus seksuaalirikoksissa olisi suhteellisen korkea, mutta tekemämme selvitys isoimmissa kaupungeissa yllätti. Sen perusteella voi epäillä, että suuri osa joukkoraiskauksiksi väitetyistä tapauksista on liioiteltuja - tai jopa keksittyjä.

Kerroimme marraskuussa tapauksesta, jossa nuori nainen oli keksinyt tarinan, että joukko ulkomaalaisia olisi raiskannut hänet Raisiossa vuonna 2007. Nainen tuomittiin perättömästä lausumasta, väärästä ilmiannosta ja törkeästä kunnianloukkauksesta ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja korvattavaa kertyi noin 9000 euroa.

Lähdimme selvittämään, miten muiden ulkomaalaisten tekemiksi väitettyjen joukkoraiskausten tutkinta ja oikeusprosessit ovat edenneet. Kysyimme isoimpien kaupunkien tutkinnanjohtajilta tilannekatsausta 2000-luvulla ilmoitetuista tapauksista. Vastaukset yllättivät.

Paristakymmenestä ulkomaalaistaustaisten tekemäksi epäillystä joukkoraiskausilmoituksesta aniharva on edennyt edes syyttäjälle asti. Tuomiot ovat olleet ankaria, mutta niitä on tullut vain parista-kolmesta tapauksesta. Uhrit ovat olleet lähes aina eriasteisesti päihtyneitä. Poliisille on jäänyt kuva, että tarinaa on usein väritetty ja asianomistajan omaa roolia kaunisteltu.

Seuraavaksi tapauksia tutkineiden poliisien kommentteja eri puolilta Suomea. Tutkinnanjohtajat vastasivat kysymyksiimme anonyymisti, etteivät vastaukset leimaisi ketään yksittäistä rikosilmoituksen tehnyttä naista.

Poliisit puhuvat

"Vuosittain on yksi tai kaksi juttua. Yhtään väitettyä raiskausta ei ole tutkittu sillä nimikkeellä, vaan epäiltyinä seksuaalisina hyväksikäyttöinä, koska niistä on puuttunut väkivallan käyttö."

"Tapauksia löytyi kuusi, joista kolmen tutkinta on keskeytetty. Yhtä tutkitaan yhä ja yksi on mennyt syyttäjälle. Yhdessä tapauksessa tutkinta päätettiin, koska ei ollut näyttöä rikoksesta."

"Poikaystävän halukkuus ilmoituksen tekoon on ymmärrettävä, mutta aika ajoin uhrin haluttomuus haiskahtaa siltä, että on oltu luvattomilla teillä."

"Muutama (joukkoraiskaus)tapaus on uskottava. Yhdestä tuli kovat
tuomiot, kaksi pimeänä. Toisen osalta tekopaikka ihmetyttää: vilkas paikka eikä yhtään havaintoa."

"Lähes kaikissa tutkinta on päätetty epäillyn seksuaalisen hyväksikäytön osalta maninnilla "ei rikosta". Yhdessä tapauksessa juttu on lähdössä syyttäjälle seksuaalisena hyväksikäyttönä."

Blogitekstejä ja
turvattomuutta

Tämän seitsemään isoon kaupunkiin ulottuneen kyselyn perusteella hurjat jutut maahanmuuttajien tekemistä joukkoraiskauksista vaikuttavat liioitelluilta ja ovat omiaan lietsomaan ulkomaalaisvihaa. Huolestuttavaa tässä on myös se, että jos uutisointi ei aina pidäkään paikkaansa, sitä kuitenkin voidaan käyttää hyväksi muun muassa vaalitaistossa.

Seuraavat sitaatit ovat esimerkkejä blogiteksteistä kunnallisvaalien alla viime lokakuussa.

"Joukkoraiskaukset puolestaan ovat lähes yksinomaan maahanmuuttajien tekemiä. Joukkoraiskauksessa tekijäjoukolla on oltava jonkinlainen konsensus, yhteisymmärrys ja hyväksyntä teolle, jotta kaikki joukon jäsenet osallistuvat raiskaukseen. Yhteisymmärrys takaa myös sen, että kukaan joukkion jäsenistä ei ilmianna toisiaan."

"Mielestäni raiskausten määrän huima kasvu on selkeä maahanmuutosta aiheutuva ongelma. Joukkoraiskausten lisääntyminen rikostilastoissamme on toinen selkeä maahanmuutosta aiheutuva ongelma."

Juttuun haastattelemamme rikosylikomisario Kari Tolvanen pitää perättömiä ilmoituksia joukkoraiskauksista erityisen huonoina sen takia, että ne kasvattavat turhia pelkoja. Miksi perättömien tai liioiteltujen seksirikosten syntipukeiksi valikoituvat sitten ulkomaalaistaustaiset miehet? Sitä kokenut rikosylikomisario Tolvanenkaan ei lähtenyt arvailemaan.

On hullua väittää, että ulkomaalaiset tulevat tänne ja raiskaavat joukolla naisemme. Yhtä hullua on kieltää, etteikö olisi yksittäistapauksia, joissa useampi ulkomaalaistaustainen mies olisi näin tehnyt. Ne tapaukset ovat vain todella harvinaisia.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä