Pedon merkki - Pitäisikö Suomessa olla seksuaalirikollisten julkinen rekisteri?

Lastensuojelulain ensimmäisen pykälän mukaan lapsella on oikeus turvalliseen ja virikkeitä antavaan kasvuympäristöön, tasapainoiseen ja monipuoliseen kehitykseen sekä etusija erityiseen suojeluun.

Hienosta lakipykälästä huolimatta lasten ympärillä on pahutta monenmoisessa muodossa ja yksi karmeimmista lienee lasten seksuaalinen hyväksikäyttö. Miltä siis kuulostaisi ajatus siitä, että voisit muutamalla hiirenklikkauksella selvittää lähistölläsi asuvien pedofiilien nimet, osoitteet ja teot? Periaatteessahan tuomion suorittaminen kuittaa rikokset oikuslaitoksen määrittelemässä ajassa ja julkinen rekisteri olisi ikäänkuin elinkautinen siihen päälle.
- Kyllähän seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi joutunut lapsikin kantaa seuraamuksia mukanaan koko elämänsä. Työskentelin aikoinaan lastensuojelussa ja näin, mitä hyväksikäyttö tekee uhrille ja perheelle, Vesa Hack kertoo.

Vesa Hackin työkokemus on karttunut Californiassa, jossa hän suoritti opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua ehdonalaisvalvonnassa ja lastensuojelussa. Lisäksi hän on toiminut Helsingin sosiaalilautakunnassa. Vielä keväällä 2010 Vesa Hack oli Vihreiden eduskuntaehdokas, mutta sittemmin hän on loikannut Kokoomuksen riveihin. Syynä puolueenvaihtoon oli blogikirjoitus, jonka otsikko oli: "Pedofiilien ja raiskaajien tiedot tulisi julkistaa netissä Suomessakin".
- Vihreissä kirjoitustani pidettiin ilmeisesti "pedofiilejä syrjivänä".

Puolesta ja vastaan

Vesa Hack tutustui pedofiilien tiedot ja asuinpaikat paljastaviin rekistereihin Amerikan vuosinaan. Hän toki myöntää, että asialla on hyvät ja huonot puolensa.
- Rekisterillä olisi ennaltaehkäisevä vaikutus, koska vanhemmat voisivat tarkistaa lapsen elämään saapuvien uusien ihmisten taustat. Sen avulla vanhemmat saisivat keinon suojella lapsiaan pedofiileiltä samalla tavalla kuin työpaikat, jotka tarkastavat lasten parissa työskentelevien taustat palkkaamisen yhteydessä, Hack perustelee.
Jo uhriksi joutuneen näkökulmasta reksiteri ei välttämättä olisikaan hyvä asia.
- Esimerkiksi insestitapauksissa tuomion julkistaminen paljastaisi monesti myös uhrin henkilöllisyyden.

Uhrin asema ja turvallisuus on luonnollisesti tärkein asia. Silti tulee mieleen, hyökyisikö Suomeen julkisen pedofiilirekisterin jälkimainingeissa väkivallan aalto? Että nakkikioskinujakan sijaan kaljoitteleva äijäporukka päättäisikin lähteä kouluttamaan hyväksikäyttäjää? Entäpä pedofiilin kaimat? Hyväksikäyttäjän sukulaiset? Julkaistaisiinko rekisterissä käräjäoikeuden päätöksiä vai vuosien viiveellä hovioikeuden vahvistamia tuomioita? Toisaalta: yksikään edellä mainituista argumenteista ei katso asiaa lapsen silmin. Vesa Hackin mielestä on huolestuttavaa, että lastensuojeluasioita katsotaan niin usein vaikkapa sosiaalityöntekijän tai vanhemman näkökulmasta.
- Lastensuojelu koskee ennenkaikkea lapsia ja silti lapsen näkökulma ei ainakaan julkisuudessa ole esillä.

Jotain tarttis tehrä!

Pedofiileillä on yleensä monta uhria ja tutkimuksesta riippuen uusimisprosentti on jopa yli 70%. Siispä jokainen jokainen pieni toimenpide rikoksen uusimisen hankaloittamiseksi on iso lastensuojelullinen toimenpide. Siksipä Vesa Hackin mielestä ei juurikaan kannata keskustella siitä, mitä vaikutuksia rekisteröinnillä olisi tekijän elämään.
- Meillä on aika pedofiilimyönteinen kulttuuri. Heitä pidetään hassahtaneina namusetinä, jotka toimivat viettiensä varassa. Tosiasiassa pelkät vietit eivät ohjaa ketään, vaan ihminen tekee omat valintansa. Niinpä en näe, että meillä olisi mitään erityista velvollisuutta suojella pedofiilejä heidän omilta valinnoiltaan. Julkiseen rekisteriin voisi päätyä vai omien tekojensa myötä, Hack painottaa.

Pieniä ihmisenalkuja meillä kuitenkin sekä moraalinen että lain säätämä velvollisuus suojella. Eri asia on sitten se, toisiko julkinen pedofiilirekisteri mukanaan enemmän hyvää vai pahaa.

Lue Vesa Hackin blogikirjoitus kokonaan täältä!

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä