Pelko kuuluu kuvaan

Poliisin TEPO-ryhmän (tulee sanasta terroripommi) työhön kuuluu paljon erilaisia turvatarkastuksia, esimerkiksi valtiovierailujen yhteydessä. Pommiryhmänä kansan suussa kulkeva joukko noutaa myös kansalaisten ullakoiltansa löytämät räjähteet - ja tarkastaa
paikat, kun joku tekee pommiuhkauksen. Niitä tehdään säännöllisin väliajoin.

Kun pommiuhka on uskottava, paikalle mennään raskaalla kalustolla. Epäilyttävä kohde, etenkin jos pommikoira on asian vahvistanut, voidaan mahdollisuuksien mukaan yrittää siirtää pois. Aina siirto ei onnistu, silloin vaihtoehtona on kohteen räjäyttäminen paikalla.

Räjähteen ympäristön tarkistuksessa otetaan huomioon se, että paikalla voi olla varsinaisen kohteen lisäksi myös toinen kohde. Kohdetta lähestytään säteittäin, niin että puhtaaksi todettu alue jää selän taakse.

Tarpeen vaatiessa poliisi pukee päälleen raskaan suojapuvun. Neljäkymmentä kiloa painava puku suojaa kilon painoiselta räjähteeltä. Paineaalto kellauttaa nurin, mutta mahdolliset sirpaleet eivät läpäise pukua. Kovin pitkää aikaa pukua ei voi pitää ennen kuin paino alkaa vaikuttaa työtehoon – vaikka kypärässä onkin ilmastointi.

Epäilyttävän kohteen siirrossa käytetään mahdollisuuksien mukaan robottia. Sillä saadaan etäisyyttä kohteeseen. Robotti on työturvallisuusväline siinä missä suojapuku. Jos siirrettävä kohde räjähtää robotin kouriin, 40 000 euron arvoinen robotti tuhoutuu tai ainakin vaurioituu.

- Mutta siitähän selviää rahalla. Meitä ihmisiä ei saa rahallakaan uusittua yhtä varmasti. Suomessa ei pommirobotteja ole toistaiseksi tuhoutunut työtehtävissä.

Pelkoa voi hallita

TEPO-kursseille tulevat poliisit ovat toimineet vähintään viisi vuotta kenttäpartioissa. Sinä aikana jokainen kenttäpoliisi on kohdannut traagisia tapahtumia – liikenneonnettomuuksia, kitumaan jääneiden metsäneläinten lopettamisia, väkivaltarikostilanteita, puukotuksia jne. Ylikonstaapeli Juha Sinkkonen kouluttaa uusia TEPO-ryhmään valittuja.

- Vaarallisella tilanteella joutuu aina kohtaamaan pelonomaisen tunteen, mutta se on osattava laittaa sivuun. On osattava käyttää voimavarat varsinaiseen tehtävään.

Jokainen ihminen sietää psyykkistä painetta erilailla. Jos pelko käy liian voimakkaaksi on riskinä, että fyysinen toiminta lamautuu kokonaan tai sitten henkilö tekeekin aivan jotain muuta, kuin mitä tilanteeseen on sovittu toteutettavaksi. Moisen tilanteen edessä on kaksi oikeaa ratkaisua.

- Voi ilmoittaa, ettei ole kykenevä tällä hetkellä tekemään tätä tehtävää. Se on erittäin arvostettua ryhmän sisällä siinä mielessä, että silloin kaikki tietävät missä rehellisesti mennään. Toinen vaihtoehto on antaa hänelle aikaa, että hän pystyy keräämään itsensä kasaan. Lyhyt lepo tai nesteytys ovat erittäin tärkeitä toiminnallisesti. Action on tästä työstä mahdollisimman kaukana.

TEPO-ryhmät on hajautettu ympäri maata, joten ryhmän saa nopeasti paikalle, oltiin sitten Lapissa tai Helsingin keskustassa. Normaalioloissa ryhmien jäsenet tekevät muita poliisitöitä.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä