Poliisien ja rosvojen kaveri

Nuori Harri Nykänen löysi rakennuksella työskennellessään vanhan Hesarin, jossa oli juttu Roihuvuoren kirjaston avajaisista.

- Laskeskelin, että eikös kirjasto täytä just pyöreitä vuosia. Kävin haastattelemassa kirjastonhoitajaa ja myin jutun pääkaupunkilehteen. Siitä jopa maksettiin jotain. Siitä ajattelin, että näin helpolla sitä rahaa saa.

Nykänen tunnetaan Raidista, mutta hän on luonut muitakin päähenkilöitä. Reipasotteinen poliisikaksikko Johnny ja Banzo ovat kotoisin Roihuvuoresta ja molemmat asuvat edelleen lähellä vanhoja kotikulmiaan. Sieltä on Nykänen itsekin kotoisin.

Mistä ei voi puhua, siitä pitää vaieta

Pitkä rikostoimittajan ura Helsingin Sanomissa toi Nykäselle laajan tuttavapiirin sekä poliiseja että rosvoja. Ristiriitoja tai suuria konflikteja lain eri puolilla kaveeraamisesta ei Nykäsellä ole ollut.

- Kun olen toiminut siinä välissä, niin poliisi on hyväksynyt pelisäännöt. Esimerkiksi, jos mä kerroin jonkun tiedon tai välitin poliiseille vaikka varastetun esineen, niin minulta oli turha kysyä, mistä se tuli.

Työssä kuuli paljon sellaista, mistä ei voinut kertoa. Esimerkkinä taidevarkaus, jossa Nykänen toimi välikätenä. Sovittiin hinta, jolla taulu palautetaan. Varas hyväksyi asian ja poliisi sai tiedon, mistä taulun voi hakea. Poliisi haki taulun ja sai kunnian rikoksen selvittämisestä. Olisi ollut mahdotonta kirjoittaa lehteen juttu, jossa kerrotaan, että lehden toimittaja selvitti taidevarkauden.

Dekkari ei ole vain jännitystä

Harri Nykänen ei ole ainoa dekkaristi, joka upottaa kirjoihinsa itselleen tärkeitä moraalisia teemoja. Yksi toistuvista teemoista on ahneuden kritiikki. Ahneus on usein rikollisten tekojen takana. Joskus Nykäsen kirjoissa olevat sivuhenkilöt perustuvat todellisiin henkilöihin.

- Eräs verotarkastaja sai tarkastamastaan yrityksestä henkilökunta-alennuksen ja osti tehtaanmyymälän puolityhjäksi ja myi työkavereilleen ja teki kovan tilin. Toiminta loppui, kun yrityksen työntekijät lopulta hermostuivat siihen, että heille ei jäänyt juuri mitään ostettavaa.

Tavallisen ihmisen ahneus ja hamstraaminen ovat huvittavia piirteitä, kun niitä löytää itsestään. Harri Nykäsenkin vintiltä löytyy jonkin verran kaikenlaista halvalla ostettua tavaraa, joka on tarkoitus realisoida tulevaisuudessa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä