Poliisin omaisyhdystoiminta toimii

Poliisipsykologi Lasse Nurmi sai viitisen vuotta sitten tehtäväkseen kouluttaa Suomeen omaisyhdystoimintaan keskittyvän tiimin. Tiimin tarkoituksena on toimia uhrien omaisten apuna suurten onnettomuuksien ja rikostapahtumien yhteydessä.

Kun koulutus oli vielä kesken tapahtui tsunami luonnonkatastrofi.

- Siinä tuli aikamoinen kiire, koska muutaman päivän sisällä piti polkaista toiminta käyntiin ja ihmisiä oli yli kaksisataa kadoksissa. Toiminta tuli todellakin tarpeeseen ja voi sanoa, että ilman sitä olisi tullut aikamoista hässäköintiä, Lasse Nurmi muistelee.

Tsunamin jälkeen toiminnan kenttä on laajentunut.

- Aluksi ajateltiin, että keskitytään suuronnettomuuksiin, joissa on paljon uhreja, mutta kun toiminta osoittautui tsunamin yhteydessä erittäin toimivaksi päätettiin, että jos tulee jokin mittavampi rikostapahtuma niin siinä kokeillaan. Ja sitten tulikin, valitettavasti, kaksi peräjälkeen, Nurmi huokaa.

Jokelan ja Kauhajoen tragedioiden lisäksi omaisyhdystoimintaa on käytetty myös tavanomaisempien henkirikosten yhteydessä. Poliisissa on huomattu, että toimintamuoto sopii oikeastaan kaikkiin tapauksiin, vain mittakaava muuttuu.

Keitä he ovat?

Omaisyhdystoiminnan ydinryhmässä on viitisen henkilöä, jotka ovat valmiita välittömästi siirtymään omista tehtävistään kriisityöhön. Tiimiin kuuluu myös psykologi ja pappi. Nurmen mukaan tätä työtä tekevän poliisin pitää ehdottomasti olla mukana vapaaehtoisesti.

- Hänen täytyy haluta tähän työhön, ei suostua kysyttäessä, eikä olla millään lailla vastentahtoisesti mukana. Lisäksi henkilön pitää olla sellainen henkilö, joka pärjää vaikeassa ja intiimissä vuorovaikutustilanteessa.

Oma halu on tärkeä motivaation kannalta. Työssä kohdataan hyvin suuressa surussa ja järkytyksen tilassa olevia ihmisiä ja se voi olla raskasta.

Suuri merkitys omaisille

Uhrien omaisille toiminnalla on ollut suuri merkitys. Heiltä tullut palaute on ollut yksinomaan myönteistä.

-Erittäin tärkeää on niinkin yksinkertainen asia, että heidän ei tarvitse koskaan miettiä kenelle soittaa ja mistä saa tietoa. Tutkinnanjohtajat esimerkiksi ovat usein kiireisiä jutun tutkinnassa. Omaisyhdyspoliisi voi aina antaa sen viimeisimmän tiedon ja se rauhoittaa ihmisiä.

Juuri kaunistelemattoman tiedon saanti on omaisen kannalta kaikkein tärkeintä. Myös ajankäyttö on tärkeätä. Omaisyhdyspoliisi voi istua alas juttelemaan silloin kun siihen on tarve.

Poliisi on aina tehnyt omaisten kanssa yhteistyötä. Omaisyhdystoiminnan mallit voitaisiin kuitenkin Lasse Nurmen mukaan ottaa käyttöön laajemminkin. Nykyisin esimerkiksi joudutaan toisinaan olosuhteiden pakosta ilmoittamaan kuolinviestit puhelimella, mikä ei ole koskaan se paras mahdollinen tapa.

Lasse Nurmen mielestä voisi uusissa suurissa poliisilaitoksissa olla omaisyhdystoiminnan periaatteilla toimivia pieniä tiimejä, jotka alkaisivat töihin tarvittaessa.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> Areenaan



Muualla Yle.fi:ssä