Rikospaikat siistiksi

Ilkka Saarisen tavallinen työpäivä kuluu erilaisia asunnoissa majailevia tuholaisia myrkyttäessä. Lomamatkalta palaavalle isäntäväkeä saattaa loppukesästä odottaa kotona yllätys: koti on täynnä uutta pesäpaikkaa etsiviä lentomuurahaisia.

Saarisen tuholaistorjujan ura alkoi yli 35 vuotta sitten sattumalta, kun hän etsi orastavalle yritykselleen kirjanpitäjää. Kirjanpitäjän puolisolla oli desinfiointiliike ja Saarista pyydettiin jatkamaan sitä.

Työ oli pääasiassa tuholaistorjuntaa. Saariselle tulikin yllätyksenä ensimmäinen kuoleman jälkeinen desinfiointikeikka. Parikymppiselle Ilkka Saariselle kokemus oli järkyttävä. Valmennusta työhön, koulutuksesta puhumattakaan, ei ollut takana. Parin viikon ajan työkeikka palasi uniin.

- Ihminen, joka oli siinä huoneessa tuli tavallaan elävänä siihen tilanteeseen mukaan, vaikken ollut koko ihmistä edes nähnyt. Ei toista kertaa tämmöistä voi tehdä, ajattelin, mutta vuosien mittaan on ollut paljon kamalampia tapauksia.

Haju paljastaa

Kun ihminen kuolee kotonaan, se on poliisiasia. Jos on kyse rikoksesta, tutkintaan voi mennä viikkoja. Aikaa on saattanut kulua myös siihen, että luonnollisella tavalla kuollut ihminen löydetään.

Yleensä kuolemasta kerrostaloasunnossa kertoo haju. Rappukäytävään ujuttautuva haju on kuitenkin vasta aavistus hajusta, joka lyö vastaan asunnon sisällä.

- Kaikkeen muuhun tähän työhön kuuluvaan tottuu, mutta kalman hajuun ei sitten millään.

Ilman aktiivihiilisuodattimella varustettua naamaria ei työstä tulisi mitään. Se puhdistaa hengitysilman niin hajuista kuin tuholaistorjunnassa käytetyistä myrkyistäkin.

Rikoksen jäljillä

Kun ihminen kuolee kotonaan, se on poliisiasia. Jos on kyse rikoksesta, tutkintaan voi mennä viikkoja. Paikan saa siivota, kun poliisi antaa luvan.

Henkirikokset paljastuvat yleensä nopeasti. Ruumiit ehditään siirtää pois rikospaikalta ennen kuin ne alkavat mädäntyä.

Rikospaikkasiivooja ei siivoa koko asuntoa, vaan pelkästään rikokseen liittyvät jäljet. Eniten sotkua ja myös vahinkoa aiheuttaa veri. Yleensä Saarisen tullessa paikalle se on jo ehtinyt kuivaa.

- Parketti on pilalle, kun veri on mennyt saumoista sisälle. Sitä ei saa millään pois. Veri imeytyy helposti muovimattoonkin kiinni niin, että siihen jää punainen jälki.

Ruumiita Saarinen ei ne koskaan, ne on viety pois alta. Mutta asunnosta toki näkee päällisin puolin, minkälainen tai -ikäinen ihminen siellä on asunut.

- Sellaiset tapaukset on pahoja, missä kuolema on tullut ennen aikojaan. Kun nuori kuolee - erityisesti itsemurhan tehneet. Semmoisia ei tahdo ymmärtää.

Lähetä linkki

Esitysaika

Poliisi-TV on talvitauolla. Tervetuloa seuraamme taas maaliskuussa.

YLE Areena

YLE Areena


Ohjelma on nähtävissä Areenassa 7 päivän ajan tv-esityksen jälkeen.
> AreenaanMuualla Yle.fi:ssä