Teknokratiapakolaiset

Teknokratiapakolaiset kertoo sähköyliherkistä ihmisistä teknologiasta huumaantuneessa yhteiskunnassa. Kolme suomalaista sähköyliherkkää kertoo, miten he sairastuivat, millaisiin tilanteisiin he sairautensa takia ajautuvat ja miten selviytyvät.

Sähköyliherkkä ihminen ei herkimmillään kestä edes kodin sähköverkkoa, valaistusta, kodinkoneita, ei pysty soittamaan matkapuhelimella tai käyttämään tietokonetta, matkustamaan julkisilla kulkuneuvoilla eikä ylipäänsä olemaan missään, missä on paljon ihmisiä, koska siellä on myös paljon kännyköitä. "Nokia-Suomessa" kännykkäliittymiä on yhtä paljon kuin asukkaita, ja valtion virallinen tavoite on olla tietoyhteiskuntana maailman edelläkävijä.

Sähköyliherkkyyttä ei tunnusteta olemassa olevaksi sairaudeksi, vaan ainoa virallisesti hyväksyttävä diagnoosi sairastuneille on masennus tai jokin muu psyykkinen sairaus. Dokumentin henkilöt yrittävät suojautua rakentamalla säteilyä läpäisemättömästä kankaasta ns. Faradayn häkkejä sänkyjensä ympärille, maalaamalla huoneita säteilyä eristävällä maalilla ja peittämällä asuntojensa ikkunoita hiilikuituverkoilla. He yrittävät paikallistaa säteilevät alueet mittareiden avulla ja löytää paikkoja, joihin sähkömagneettinen säteily ei vielä ylettyisi.

Päähenkilöiden sairaus aiheutti haasteita myös dokumentin tekijöille: oli löydettävä välineitä, jotka eivät aiheuttaisi heille oireita. Dokumentti päädyttiinkin kuvaamaan vanhemmalla filmikameralla. Samoin äänityksessä käytettiin jo vanhentunutta nauhatekniikkaa uudempien kovalevytallentimien sijasta. Kuvauksissa ei myöskään käytetty elokuvaukseen tarkoitettuja valaisimia, vaan suurin osa kohtauksista kuvattiin mahdollisimman valoherkällä filmillä. Valaisimina käytettiin lähinnä kynttilöitä, joskus myös kaasulamppuja.

Teknokratiapakolaisest kertoo hulluksi leimatuksi tulemisesta, ulkopuolisuuden tunteesta ja toiveesta löytää jokin paikka maailmasta, jossa voisi tuntea olonsa turvalliseksi. Dokumentti kertoo myös 2000-luvun alun yhteiskunnan arvoista ja teknologian hurjasta kehityksestä. Entä jos olemme rakentaneet maailman, jossa jotkut meistä eivät kerta kaikkiaan voi enää elää?

Ohjaus, käsikirjoitus, kuvaus: Jussi Eerola. Tuotanto: Elokuvayhtiö Aamu /Auli Mantila, 2009.

Lähetä linkki

Lähetystiedot

Ykkösdokumenttia esitettiin Yle TV1:llä 1993-2011
Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettiin yhteiskunnallisia asiadokumentteja, jotka kertoivat sekä nykyhetkestä että historiasta.
Tutustu Ylen nykyiseen dokumenttitarjontaan televisiossa:
> Yle dokumentit

YLE Areena

YLE Areena


Ykkösdokumentti-ohjelmapaikalla esitettyjä dokumentteja uusitaan aika ajoin ja silloin ne yleensä ovat katsottavissa Yle Areenassa tv-lähetyksen jälkeen.
Kaikkiin ohjelmiin ei kuitenkaan ole internet-oikeuksia.
> Yle Areena

Elävä arkisto

Elävä arkisto

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Ykkösdokumentteja ja otteita niistä.
> Yle Elävä arkisto



Muualla Yle.fi:ssä