Dokumentit

Takaisin

Roomalaiset ja barbaarit

(Terry Jones' Barbarians)

Maanantaina 5.10.2009 alkaen klo 17.00, uusinta la noin klo 18.20

YLE Kuvapalvelu/Roomalaiset ja barbaarit

Keltit, hunnit, gootit, ja muut barbaarikansat ovat saaneet historiankirjoissa brutaalien raakalaisten maineen, jonka mukaan heistä ei ollut muuhun kuin teurastamiseen ja hävittämiseen. Mutta onko tämä näkemys vain voittajan näkökulmasta kirjoitettuun historiaan taitavasti ujutettua ja tarkoituksenmukaista propagandaa?

Rooman valtakunnan aikoina barbaareina pidettiin kaikkia kansoja, joita ei ollut vielä "roomalaistettu" ja joita oli vaivatonta pitää raakalaismaisina ja sivistymättöminä villeinä. Barbaarikansat saattoivatkin joutua antiikin aikaisen salajuonen uhriksi, hyvin rasvatun roomalaisen propagandakoneiston tuotteiksi.

YLE Teeman historiadokumentissa nähtävä uusi neliosainen sarja, Roomalaiset ja barbaarit (Terry Jones' Barbarians), tuo ruutuun Monty Pythonista tutun Terry Jonesin tutkimassa barbaarikansojen väärinymmärrettyä historiaa. Jones rikkoo olan takaa myyttejä barbaarikansoista ja osoittaa näiden kulttuurisaavutusten hyvinkin kestävän vertailun roomalaisten kanssa, paikoin jopa ylittävän ne.

Jonesin matka käy Etelä-Irlannin hämyisiltä suoalueilta Persian hedelmättömille autiomaille, ja hän todistaa barbaarien elämän olleen kulttuurisesti yhtä rikasta kuin roomalaistenkin - ellei jopa rikkaampaa. Esimerkiksi kelttien kulttuuriin kuuluivat omat tiet, kalenterit, ihmisoikeudet ja naisten itsenäisyys.

Ma 5.10. Alkukantaiset keltit
Roomalaiset pitivät kelttejä sivistymättöminä raakalaisina, mutta itse asiassa heidän matemaatikkonsa olivat roomalaisia etevämpiä. Caesarin ajoi Galliaan kelttien kulta.

Ma 12.10. Julmat gootit
Saksan alueen germaaniheimot olivat roomalaisten mukaan kaikista julmimpia, mutta surmatöissä riehuivat myös roomalaiset. Daakialaisten aarteet koituivat koko kansan kohtaloksi.

Ma 19.10. Älykkäät barbaarit
Rooman valtakunnan itäosissa asui kansoja, joiden tekniset keksinnöt jättivät vaivatta varjoonsa roomalaisten saavutukset. Roomaa kiinnostivat enemmän uudet valloitukset ja raha.

Ma 26.10. Maailman loppu
Sortuiko Rooman valtakunta todellakin 400-luvulla jaa. hunnien ja vandaalien hyökkäyksiin? Entä mikä on katolisen kirkon osuus barbaarimyytin valinnassa?

Takaisin

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia