Dokumentit

Takaisin

Arkistojen salat

(Mysteries of The Archives)

Perjantaisin 16.1.2009 alkaen klo 21.00, uusinta su klo 14.30

YLE Kuvapalvelu / Arkistojen salat, suora lähetys kuusta

YLE Teemalla saa maailmanensi-iltansa uskomattoman hienoon arkistomateriaaliin perustuva dokumenttisarja Arkistojen salat. Sarja esitetään myöhemmin keväällä kulttuurikanava Artella ja Kanadassa.

Arkistojen salat on ennen näkemätön historiaa käsittelevä sarja: se tutkii tarkkaan mikä voima kuvilla on kertoa toisin. Sarja herättää kysymyksen: näemmekö sen mitä tiedämme vai voimmeko kuvan avulla tietää enemmän?

Ohjelmasarja käsittelee osittain ennennäkemättömän arkistomateriaalin avulla takavuosien skuuppeja ja historiankirjoituksen kannalta tärkeitä aiheita. Se vie meidät John F. Kennedyn hautajaisiin, Marilyn Monroen häämatkalle Koreaan ja näyttää maailmanhistorian ensimmäisen ydinräjäytyksen Bikinin atolleilla.

Katsomalla kuvia uudestaan ja tarkemmin se paljastaa miten historiaa on kuvissa käsitelty, kerrottu ja manipuloitu. Jokainen kuva tutkitaan ja analysoidaan huolella, kunnes salaisuus vihdoin paljastuu. Ohjelmasarjan on ohjannut ja käsikirjoittanut Serge Viallet ja tuottanut INA.
Se on Arte Francen ja YLE Teeman yhteistuotantoa.

YLE Kuvapalvelu / Arkistojen salat, Kennedyn hautajaiset

16.1. Kennedyn hautajaiset 1963
Välittömästi John F. Kennedyn salamurhan jälkeen USA:n suurimmat televisiokanavat omistivat kaiken lähetysaikansa tragedialle useamman päivän ajan. Ensimmäistä kertaa television historiassa USA:n suurimmat televisioyhtiöt, ABC, CBS ja NBC toimivat yhteistyössä. Oliko se juuri näinä surullisina marraskuun päivinä 1963, jolloin amerikkalainen televisio lunasti paikkansa ykkösmediana?

YLE Kuvapalvelu / Arkistojen salat, Mansin onnettomuus

23.1. Le Mansin onnettomuus 1955
Kesäkuun 11. päivä 1955 yli 200000 ihmistä kerääntyi katsomaan autourheilun kuuluisinta kilpa-autotapahtumaa, Le Mansin 24 tunnin ajoa. Hetkessä kaikki muuttui: yksi kilpa-autoista sinkoutui katsomoon ja räjähti. Yhtäkkiä Le Mansista tuli ikimuistettava autourheiluonnettomuuden näyttämö.

30. 1. Hindenburgin räjähdys 1937
Toukokuun 6. päivänä 1937 neljä kameramiestä odotti kuuluisan ilmalaivan, Hindenburgin, saapumista Lakehurstiin New Jerseyhyn, New Yorkin ulkopuolelle. Laskeutuessaan määränpäähänsä 110 metrinen saksalainen ilmalaiva räjähti aivan kameramiesten silmien eteen - ja kaikki tämä päätyy filmille. Mitä yksi historian isoimmista skuupeista saikaan aikaan?

YLE Kuvapalvelu / Arkistojen salat, Marilyn Monroe

6.2. Marilyn Koreassa 1954
Helmikuun 15. päivä 1954 Hollywoodin suurimpia tähtiä, Marilyn Monroe, keskeytti häämatkansa baseball-tähti Joe DiMaggion kanssa Japanissa esiintyäkseen amerikkalaisille sotilaille Koreoiden rajalla. Mitä sotilaiden taltioima kuvamateriaali paljastaa Monroen neljästä päivästä jääkylmillä vuorilla? Olivatko Monroe ja DiMaggio todella Japanissa häämatkallaan? Marilyn Monroen avioliitto Joe DiMaggion oli lyhyt ja myrskyisä. Liitto kauroutui 9 kuukaudessa vuonna 1954.

13.2. Ydinkoe Bikinillä 1946
Mikään toinen tapahtuma ei ole elokuvan historian aikana ollut yhtä seurattu kuin Bikinin atolleilla tehdyt ydinkokeet vuonna 1946. Miksi niin monet kamerat halusivat ikuistaa ydinkoeräjähdykset juuri toisen maailmansodan jälkeen? Entä mikä yhteys ydinkokeilla on kuuluisaan kaksiosaiseen uima-asuun?

20.2. Lindbergh yli Atlantin 1927
Aamukoitteessa toukokuussa 1927 pieni lentokone lähti matkaan Long Islandilta New Yorkista Atlantin toiselle puolelle niin täynnä polttoainetta, että matkasta tulisi varmuudella hankala. Muutaman päivän päästä nuori ujo lentäjä Charles Lindbergh oli sankari. Mutta oliko teossa todella tarpeeksi aineksia hurmokselle, jonka tapaus sai aikaan uutiskatsauksissa Ranskassa, Belgiassa ja Englannissa? Media taisteli hymyilevän mutta varsin ujon Charles Lindbergin huomiosta.

27.2. Salamurha Marseillessa 1934
Lokakuun 9. päivä vuonna 1934 Jugoslavian kuningas Aleksanteri I saapui Marseillen satamaan Ranskaan viralliselle valtionvierailulle. Muutan minuutin kuluttua kuningas ammuttiin aivan lähietäisyydeltä. Ampuja oli Makedonian vallankumousliikkeen jäsen. Tämä oli ensimmäinen poliittinen murha, joka saatiin filmille. Kuvamateriaali paljastaa suuria aukkoja turvajärjestelyissä.

6.3. De Gaulle Pariisissa 1944
Elokuun 26. päivä 1944 kenraali Charles de Gaulle saapui vapautettuun Pariisiin hurraavan väkijoukon saattelemana. Kulkueen päästyä Notre Damen katedraalin edustalle useampi laukaus kajahti ilmassa ja sai väkijoukon paniikkiin.
Kuuluisa kameramies Gaston Madru kuvasi tulitaistelua Notre Damen edessä usean minuutin ajan. Kuitenkin suurin osa kuvamateriaalista oli pitkään unohdettu tai kadonnut. Kuinka näin pääsi käymään?

YLE Kuvapalvelu / Arkistojen salat, Buffalo Bill

13.3. Buffalo Bill 1910
Buffalo Bill oli aikanaan suuri ja maineikas biisoninmetsästäjä. Hän tuli tunnetuksi tehtävästään ratsuväen tiedustelijana George Armstrong Custerin joukoissa. William F. Codyn kuvaamat filmipätkät Buffalo Billistä maalaavat toisenlaista kuvaa legendasta. Vuosien 1894 - 1916 aikana kuvatut otokset paljastavat Buffalo Billin läheiset suhteet intiaaniheimojen päälliköihin. Kuvamateriaalia legendan villinlännen show'sta, joka kiersi ympäri Yhdysvaltoja ja Eurooppaa yli 30 vuoden ajan, pidetään western-elokuvien esikuvana.

YLE Kuvapalvelu / Arkistojen salat, suora lähetys kuusta

20.3. Suora lähetys Kuusta 1969
Heinäkuun 21. päivä 1969 600 miljoonaa televisionkatsojaa todisti, kuinka Neil Armstrong asteli Kuun pinnalla ensimmäisenä ihmisenä. Historiallisen tapahtuman ikuistaminen suorana lähetyksenä oli NASAn tarkasti suunnittelema ja tuottama projekti. Se jättää monia avoimia kysymyksiä. Kuka kuvasi Armstrongia, kun tämä laskeutui alas aluksesta ja astui Kuun pinnalle?

Takaisin

Tuotanto: INA, Arte France ja YLE Teema