Dokumentit

Takaisin

Stanislavskin vuosisata

(Le Siecle Stanislavski)

Torstaisin 10.9.2009 alkaen noin klo 17.40

YLE Kuvapalvelu/Stanislavskin muotokuva
Teemalla nähdään kolmiosainen kulttuuridokumentti Stanislavskin vuosisata. Peter Hercomben ohjaamassa henkilökuvassa tutustutaan perusteellisesti teatteriohjaaja ja -teoreetikko Konstantin Stanislavskin (17.1.1863 - 7.8.1938) uraan ja elämään. Stanislavski vaikutti perustavanlaatuisella tavalla etenkin näyttelijäntyön teoriaan niin Venäjällä, Euroopassa, Yhdysvalloissa kuin muuallakin.

Stanislavskia pidetään metodinäyttelemisen isänä. Hänen tunnetuimpia näyttelijäntyöhön liittyviä käsitteitään on tunnemuisti. Kyseisessä metodissa näyttelijän henkilökohtaiset muistot ja tunnetilat saavat roolia rakennettaessa hyvin keskeisen sijan. Psykologinen realismi on Stanislavskin toinen keskeinen käsite, jonka mukaan roolihenkilöiden rakentamisessa pyritään totuudenmukaisuuteen. Yhdysvalloissa Lee Strasberg alkoi opettaa Stanislavskin jalan jäljissä metodinäyttelemistä. Tähän pohjautuvan koulutuksen on saanut muun muassa Marlon Brando.

Stanislavski oli ohjaajana kuuluisa siitä, että hänen näytelmiensä harjoituskaudet olivat hyvin pitkiä, jopa yli vuoden kestäviä. Stanislavski ohjasi useissa teattereissa, mutta merkittävin näistä oli Moskovan Taiteellinen Teatteri, jonka perustamisessa hän oli mukana. Teatterin ensimmäinen esitys oli Aleksei Tolstoin käsikirjoittama ja Stanislavskin ohjaama näytelmä Tsaari Feodor Joannovits, joka sai ensi-iltansa lokakuussa 1898. Teatterin varsinainen läpimurto tapahtui samana vuonna, kun Stanislavski ohjasi Anton Tsehovin Lokin.

Takaisin

Tuotanto: Theatre Union of Russia/ARTE, Venäjä, Ranska, 1997.