Elokuva/Fiktio

Takaisin

Berlin Alexanderplatz (K15)

Sunnuntaisin 20.9.2009 alkaen myöhäisillassa

R.W. Fassbinderin ohjaama suursarja Berlin Alexanderplatz teki valmistuessaan vuonna 1980 televisiohistoriaa niin tuotannon laajuuden ja kalleuden kuin tv-sarjan kunnianhimoisen kerronnan ansiosta.
Alfred Döblinin romaaniklassikkoon perustuva Berlin Alexanderplatz on tarina jääräpäisestä mutta sympaattisesta Franz Biberkopfista, entisestä sementtityöläisestä ja muuttomiehestä, joka on vapautunut vankilasta ja tahtoo nyt elämältä "muutakin kuin voileipiä".
14-osaisen tv-sarjan näyttämönä on ensimmäisen maailmansodan jälkeinen Berliini, sen slummien myllertämä elämä ja ihmiskohtalot. Pääosia näyttelevät Günter Lamprecht, Elisabeth Trissenaar, Karin Baal, Franz Buchrieser ja Peter Kollek.


20.9. osa 1/14
Vuonna 1928 kuljetustyöläinen Franz Biberkopf vapautuu vihdoinkin Tegelin vankilasta kärsittyään neljän vuoden kuritushuonetuomion tyttöystävänsä taposta.

27.9. osa 2/14
Kuinka silloin eletään, kun ei kuollakaan haluta? Ajat ovat vaikeat. Eräässä Hasenheiden huvipaikassa Franz tapaa miehen, joka järjestää hänelle työtä.

4.10. Osa 3/14
Vasaranisku päähän voi vahingoittaa sielua. Linan eno menestyy hyvin kaupustelijana, ja Franz pääsee hänen liikekumppanikseen myymään kengännauhoja.

11.10. osa 4/14
Liikekumppanin ja ystävän petos suistaa Franzin tolaltaan, ja hän vetäytyy pienen alivuokralaismurjun yksinäisyyteen juopottelemaan.

18.10. osa 5/14
Franz Biberkopf alkaa uudelleen taistelunsa maailmaa vastaan. Vanha kapakka tuntuu parhaalta paikalta aloittaa, ja siellä hän tutustuu Pumsin legioonaan.

25.10. osa 6/14
Rakkauden hinta on aina korkea. Franz Biberkof on saanut tarpeekseen tyttökaupasta ja huomaa, ettei hän tällä tavoin voi auttaa ystäväänsä Reinholdia.

1.11. osa 7/14
Franz Biberkopf on rampa, yksi käsi puuttuu, mutta toinen on sitäkin vahvempi. Kestää kauan, ennen kuin Franz pystyy kokoamaan itsensä, mutta se onnistuu.

8.11. osa 8/14
Aurinko on lämmin, mutta sen valossa voi myös polttaa nahkansa. Franz on hylkäämäisillään valansa rehellisestä elämästä, ja heti tuntuu menevän paremmin.

15.11. osa 9/14
Eva yrittää rauhoittaa Franzia: Mieze on pohjimmiltaan säädyllinen tyttö, ja ansiohankkeet kadunkulmassa johtuvat vain suuresta rakkaudesta Franziin.

22.11. osa 10/14
Yksinäisyys repii hulluuden rakoja vahvaankin muuriin. Miezellä on uusi suunnitelma: hän haluaa lapsen.

29.11. osa 11/14
Tieto on valtaa ja aamuhetki kullan kallis. Franz tuntee itsensä täysin tarpeettomaksi. Hankkiakseen itse hieman rahaa hän liittyy Pumsin Legioonaan.

6.12. osa 12/14
Mieze on antanut anteeksi Franzille ja jää tämän luokse, vaikka onkin vähällä kuolla. Kohtalo vaanii Franzia, sillä Reinhold on iskenyt silmänsä Miezeen.

13.12. osa 13/14
Franz on muserrettu. Mieze, joka oli Franzille opettanut, ettei kehenkään voi luottaa, mutta johon Franz ainoana maailmassa luotti, jättää hänet.

20.12. osa 14/14
Franz Biberkopf olisi halunnut elää säädyllistä elämää, mutta miten sellaisen yrityksen voi tässä maailmassa kestää tulematta hulluksi? Sarja päättyy.

Takaisin

Alfred Döblinin Berlin Alexanderplatz -romaanin filmatisointi teki valmistumistuessaan vuonna 1980 television historiaa. Se oli Saksan liittotasavallan kallein produktio aikana, jolloin maan draamatuotannossa panostettiin laatuun. Vaikka kyseessä on tv-sarja, jättiteosta Berliinin alamaailmasta on kerronnaltaan ja tyyliltään usein verrattu elokuvaan.

O: Rainer Werner Fassbinder.
T: Bavaria Atelier GmbH, Saksa.
Berlin Alexanderplatz / YLE

Berlin Alexanderplatz / YLE

Berlin Alexanderplatz / YLE

Berlin Alexanderplatz / YLE