Elokuva/Fiktio

Takaisin

Martin Chuzzlewitin elämä ja salaisuudet

(Martin Chuzzlewit)

Tiistaisin 10.11.2009 alkaen klo 19.25

Charles Dickensin romaaniin perustuva kuusiosainen sarja vie meidät tekopyhyyden, ilkeiden juonittelujen ja ahneuden alhaiseen maailmaan.

Martin Chuzzlewit/YLE Kuvapankki

Elämänsä ehtoopuolella vanha ja kärttyinen Martin Chuzzlewit pohtii perintönsä kohtaloa. Kuka on arvollinen saamaan hänen omaisuutensa?

Ainoa, johon hän luottaa, on hänen taloudenhoitajansa ja kasvattityttärensä Mary Graham. Kasvattityttärelleen hän on kuitenkin tehnyt selväksi, ettei tämä tule saamaan penniäkään. Martin on myös tehnyt perinnöttömäksi pojanpoikansa, koska epäilee nuoren miehen liehittelevän Marya vain perinnön toivossa.

Pettynyt nuorukainen lähtee Amerikkaan kultaa vuolemaan. Löytääkseen arvoisensa perijän, vanha Martin päättää teeskennellä seniiliä päästäkseen perille sukulaistensa aikomuksista. Kun kissa on poissa, hiiret hyppivät pöydällä. Kuinka saastaiset niiden tassut voivatkaan olla...

Pääosissa nähdään Paul Scofield, Tom Wilkinson, Pete Postlethwaite, Julia Sawalha ja Joan Simms.

Martin Chuzzlewit/YLE Kuvapankki

Osa 1/6: Kärttyinen vanhus pohtii perintönsä kohtaloa. Pojanpoika Martin tehdään perinnöttömäksi. Selvittääkseen kuka olisi kelvollinen perijä, mies keksii ovelan juonen.

Osa 2/6: Nuori Martin ajetaan ulos myös hyväntekijänsä luota ja hän lähtee Amerikkaan. Serkukset suunnittelevat kimurantteja naimakauppoja, mutta kun vanhan Martinin veli kuolee, tämän poika pelkää joutuvansa huonoon valoon.

Osa 3/6: Jonas järjestää isälleen hienot hautajaiset ja jatkaa sitten avioliittoaikeitaan. Charity pettyy pahasti. Vanha Martin saapuu pitkälle sukulaisvierailulle, ja Mary kuulee rohkaisevia uutisia nuoresta Martinista.

Osa 4/6: Jonas ottaa vaimolleen henkivakuutusta ja lähtee mukaan petolliseen vakuutusbisnekseen. Pecksniff vokottelee Marya, mutta tytön onneksi Tom Pinch saa vihiä asiasta, minkä jälkeen tämä saa lähtöpassit.

Osa 5/6: Tom saapuu Lontooseen ja löytää Pecksniffin tyttären huonossa jamassa. Jonas joutuu vaikeuksiin, josta selviää vain vielä suuremmalla petoksella. Nuori Martin palaa kotiin ja yrittää rakentaa sopua isoisänsä kanssa.

Osa 6/6: Jonaksen vehkeily käy väkivaltaiseksi. Saako hän rangaistuksensa? Tomin hyväntekijä selviää. Vanha Martin kutsuu sukukokouksen, jossa hän aikoo paljastaa ratkaisunsa. Kuka saa rahat, entä kuka onnen?

Takaisin

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia, 1994.

Katso myös muut Dickensin romaaneihin perustuvat TV-filmatisoinnit:

> Suuria odotuksia

> Yhteinen ystävämme

> Martin Chuzzlewitin elämä ja salaisuudet

> Pieni antiikkikauppa