Elokuva/Fiktio

Takaisin

Rikos ja rangaistus

Lauantaisin 17.1.2009 alkaen klo 19.10, uusinta su klo 11.00

Venäläissarjojen paikalla nähdään heti aluksi upea Dostojevski-dramatisointi Rikos ja rangaistus.

Tarinassa vähävarainen opiskelijanuorukainen Rodion Raskolnikov joutuu panttaamaan viimeisen omaisuutensa, edesmenneen isänsä kellon ilkeälle rahanlainaajaeukolle. Hukuttaessaan murheitaan juottolassa hän tutustuu vanhaan miekkoseen. Marmeladov kertoo hänelle surullisen tarinan tyttärestään Sonyasta, joka saa Raskolnikovin kiinnostuksen heräämään.

Rikos ja rangaistus, YLE

Asunnolla häntä odottavat sekä hyvät että huonot uutiset. Hänen rakkaat omaisensa, äiti ja sisar, ovat matkalla tervehtimään poikaansa. Mutta kuinka hän voi ottaa heidät vastaan tuntematta häpeää, sillä vuokraisäntä uhkaa heittää hänet pihalle maksamattomien vuokrarästien vuoksi.

Ahdistunut Raskolnikov ei näe ulospääsyä piinallisesta tilanteestaan. Jos vain koronkiskuri ei karhuaisi häneltä saataviaan ja jos ilkeän eukon rahavarat tulisivat parempaan käyttöön, olisi tilanne pelastettu. Vai onko pikemminkin kyse vain katastrofin viivyttämisestä, sillä tehtyään hirmutekonsa, nuori Raskolnikov on sanellut itse loppuelämänsä suunnan.

Rikoksen ja rangaistuksen jälkeen nähdään samalla paikalla toiveuusintana toinen Dostojevski-dramatisointi Idiootti.

1/8: Nuori Rodion Raskolnikov joutuu panttaamaan viimeisen omaisuutensa ilkeälle rahanlainaajaeukolle. Tapaamisen seuraukset ovat traagiset. Asunnolla häntä odottavat sekä hyvät että huonot uutiset.

2/8: Pelokas Raskolnikov saa kutsun ilmoittautua poliisilaitokselle. Joko poliisi tietää hänen hirmutekonsa? Vaikkei pahin vielä olekaan tapahtunut, nuorukaisen terveys pettää.

3/8: Koronkiskurinaisen murha on päivän puheenaihe kaikkialla. Raskolnikov joutuu riitoihin sisarensa sulhasen kanssa, ja hänen outo käytöksensä herättää kummastusta. Sonjaa kohtaa syvä suru.

4/8: Razumikjhinin luona juhlitaan, mutta Raskolnikov vetäytyy ilonpidosta. Kotia lähestyessään hän näkee valoa ikkunassa, ja pelko laukaisee uuden sairauskohtauksen. Sonja pyytää nuorukaista isänsä hautajaisiin.

5/8: Poliisin kiinnostus ahdistaa Raskolnikovia suuresti. Miksi Svidrigailov oikein haluaa tavata Dunjan? Nuorukaisen perhepäivällinen päättyy ikävästi. Onko Raskolnikovilla enää yhtään ystävää?

6/8: Raskolnikovia kuulustellaan jälleen poliisiasemalla. Pojan kohtalo näyttää jo sinetöidyltä, mutta sitten tapahtuu odottamaton käänne. Sonja joutuu isänsä hautajaisissa ikävään tilanteeseen.

7/8: Raskolnikov uskoutuu viimein Sonjalle. Miten tyttö suhtautuu tunnustukseen? Hulluuskohtaus vaivaa Katerina Ivanovnaa, ja siitä saavat sivulliset kärsiä. Tullessaan asunnolleen Raskolnikovia odottaa vieras.

8/8: Svidrigailov tarjoutuu ratkaisemaan Raskolnikovin ongelman. Ottaako nuorukainen tarjouksen vastaan? Dunjan on vaikea uskoa veljensä tekoa, uskooko hän myöskään veljensä neuvoa olla tapaamatta kosijaansa?

Takaisin

Pääosissa: Vladimir Ko?evoi, Aleksandr Balujev, Juri Kuznetsov, Andrei Panin, Jelena Jakovleva, Andrei Zibro, Sergei Peregudov, Svetlana Smirnova, Sergei Behterev, Polina Filonenko.

Ohjaus: Dmitri Svetozarov. Käsikirjoitus: Fjodor Dostojevskin mestariteoksen pohjalta Dmitri Svetozarov ja Mihail Smoljanitski.

Tuotanto: Film Company AS/DS, Venäjä 2007.

Voit katsoa ohjelmaa YLE Areenassa viikon ajan.