Elokuva/Fiktio

Takaisin

Viimeinen kesä

(Der geköpfte Hahn)

Keskiviikkona 3.6.2009 klo 19.00, uusinta pe klo 20.00

YLE Kuvapalvelu/Viimeinen kesä

Kesällä YLE Teeman keskiviikoissa nähdään saksalaisia minisarjoja, jotka peilaavat maan lähihistorian käänteitä eri vuosikymmenillä. Saksassa miljoonayleisöjä keränneet draamat johdattavat myös Teeman ensi syksyyn, jossa katsotaan kohti Saksaa, kun Berliinin muurin murtumisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta.

Ensimmäisenä sarjassa nähdään tv-elokuva Viimeinen kesä (Der geköpfte Hahn - The Last Summer). Koskettava tarina aikuisuuden kynnyksellä olevien nuorten rakkaudesta ja ystävyydestä alkaa elokuusta 1944, ja paikkana on pieni monien kansallisuuksien asuttama kylä läntisessä Romaniassa. Kylä on kaukana kaikesta, ja eri kansallisuudet ovat aina eläneet sovussa keskenään. Kesän kuluessa ympärillä riehuva ideologioiden, natsisimin ja kommunismin, välinen sota alkaa kuitenkin heijastua myös nuorten keskinäisiin väleihin.

16-vuotiaalle Felix Goldschmidtille kesä on paitsi poliittisen, myös emotionaalisen ja eroottisen heräämisen kesä. Felix on menestyvän kauppiaan poika, ja hän rakastuu juutalaiseen Giselaan. Gisela perheineen joutuu kuitenkin piiloutumaan, kun natsismi alkaa saada otetta myös nuorten kotikylässä.
Felixin paras ystävä on nuohoojan poika Hans Adolf, joka näkee natsismin oivana mahdollisuutena edetä ja menestyä elämässään - hänestä tulee sen fanaattinen puolestapuhuja. Ylhäinen Alfa Sigrid puolestaan nauttii poikien huomiosta ja etenkin siitä, että saa Felixin ja tämän parhaan ystävän Hans Adolfin epäsopuun. Leikittely muuttuu kuitenkin vakavaksi, kun Alfa Sigrid kääntää selkänsä Hans Adolfille, joka on rakastunut tyttöön. Mustasukkaisuus valtaa nuoren natsin mielen.

Pian nuoret ovat tilanteessa, jossa tunteiden myllertäessä kaikella nuoruuden voimallaan, on kunkin on valittava oma polkunsa maailmansodan kolkutellessa myös romanialaiskylän portteja.

Draama on valmistunut vuonna 2007 ja sen ovat ohjanneet Radu Gabrea ja Marijan Vajda. Pääosissa nähdään David Zimmerschied, Alicja Bachleda, Werner Prinz, Florian Brückner, Stefan Murr ja Marion Mitterhammer.

Takaisin

O: Radu Gabrea, Marijan Vajda. N: David Zimmerschied, Alicja Bachleda, Werner Prinz, Florian Brückner, Stefan Murr, Marion Mitterhammer.