Elokuva/Fiktio

Takaisin

Saksojen rajalla

(An die Grenze)

Keskiviikkona 5.8.2009 klo 19.00, uusinta pe klo 20.00

YLE Kuvapalvelu
On vuosi 1974. Raja kommunistisen DDR:n ja demokraattisen Länsi-Saksan välillä on yksi maailman tiukimmin vartioiduista. Rajavartijoilla on tarkat ohjeet luvattomien rajanylittäjien varalta - yrittäjää saa ampua. Yksi näistä nuorista vartijoista on rajalla asepalvelustaan suorittava Alexander.

Alexander on idealisti, joka haaveilee valokuvaajan ammatista. Partioidessaan rajalla hän tapaa sievän Christinen ja rakastuu tyttöön. Pian Alexanderin ihanteet ja arkitodellisuus herättävät hänen poliittisen omantuntonsa huomaamaan epäoikeudenmukaisuuden, joka järjestelmään liittyy.

Asiat saavat uuden käänteen, kun Christine pyytää apua Alexanderilta - hänen veljensä haluaa loikata länteen. Alexander huomaa paitsi olevansa elämänsä ensimmäistä kertaa ison moraalisen valinnan edessä, myös sen, että hänen ensimmäinen rakkautensa onkin saattanut olla pelkkää harhaa. Alex joutuu puntaroimaan omatuntonsa, sydämensä ja velvollisuutensa välillä ja tietää samalla, että hänen tekonsa saattavat viedä hänet itsensä vankilaan - ja johtaa verenvuodatukseen muurilla.

Vuosina 1961 - 1990 Saksojen välistä 1400 kilometrin mittaista rajaa vartioi 60 000 miestä. Noin 600 pakolaista pääsi yli, 29 vartijaa kuoli. Muurin murtumisesta tulee marraskuussa kuluneeksi 20 vuotta ja YLE Teema esittää runsaasti ohjelmaa vuosipäivään liittyen. An die Grenze kuuluu YLE Teeman Saksan lähimenneisyyttä käsittelevien ohjelmien kokonaisuuteen ja on ensimmäinen draama, joka kuvaa muurin vaikutusta Länsi-Saksan joukkojen näkökulmasta.

Rooleissa nähdään muun muassa Jacob Matschenz, Bernadette Heerwagen, Max Riemelt ja Florian Panzer. Draaman on ohjannut Urs Egger ja kirjoittanut Stefan Kolditz.

Takaisin

T: Colonia Media.