Elokuva/Fiktio

Takaisin

Lopuksi tulevat turistit

(Am Ende kommen Touristen, Saksa 2007, 85 min.)

Torstaina 12.11.2009 klo 22.00

And along come tourists / YLE

Lopuksi tulevat turistit on ajatuksia herättävä kuvaus menneisyyden ja nykypäivän yhteentörmäyksestä.

Sven on saksalainen siviilipalvelusmies, joka joutuu töihin Auschwitzin entiseen keskitysleiriin. Aluksi häntä kohdellaan epäystävällisesti ja etäisesti. Erityisen nuivasti häneen suhtautuu leirialueella asuva entinen vanki, 85-vuotiaasta Stanislaw Krzeminski, josta huolehtiminen on Svenin tehtävä.

Vanhus elää muistoissaan, kertoo kokemuksistaan vieraileville ryhmille ja huoltaa juutalaisvangeilta jälkeenjääneitä matkalaukkuja. Leiri vilisee turisteja, kaupungin nuoriso haaveilee poispääsystä ja kukaan ei ymmärrä, miksi vanhat matkalaukut merkitsevät vanhukselle niin paljon.

Svenin ja Stanislawin välille alkaa hiljalleen muodostua luottamusta, ja Sven puolustaa ärhäkästi vanhusta, kun hän kokee tämän edun jääneen lähistölle muuttaneen saksalaisyrityksen jalkoihin. Tietämättään Sven aiheuttaa sekaannusta ja joutuu pulaan, kun hän toimittaa konservoitaviksi lähetettyjä laukkuja vanhuksen korjattavaksi.

Kun Svenin tyttöystävä Ania kertoo muuttavansa Brysselin työskennelläkseen EU:lle, Svenistä tuntuu, että kukaan ei tarvitse häntä enää Auschwitzissa ja että hänestä on vain harmia. Murtunut Sven oppii kuitenkin että elämässä on lopulta kyse suuremmista asioista kuin hänen henkilökohtaisista murheistaan ja ymmärtää lopulta laajemmalla tavalla työnsä merkityksen.

Takaisin

O: Robert Thalheim.

Rooleissa: Alexander Fehling, Ryszard Ronczewski, Barbara Wysocka, Piotr Rogucki, Rainer Sellien, Lena Stolze, Lutz Blochberger, Willy Rachow, Roman Gancarczyk, Adam Nawojczyk, Halina Kwiatkowska, Joachim Lätsch.

And along come tourists / YLE