Elokuva/Fiktio

Takaisin

Arianen lemmentarina

(Love in the Afternoon, USA 1957, 130')

Sunnuntaina 16.3. klo 19.00

Yksi Billy Wilderin idoleja oli saksalainen ohjaaja Ernst Lubitsch, joka tunnetaan parhaiten 1930-luvulla Hollywoodissa tekemistään hienostuneista ja säkenöivistä romanttisista komedioista. Oman Hollywood-uransa alkuvaiheissa Wilder jopa toimi käsikirjoittajana Lubitschin elokuvissa Siniparran kahdeksas vaimo ja Ninotchka.

Noin 20 vuotta myöhemmin, kun Wilder oli itse noussut Hollywoodin kirkkaimpaan ohjaajakaartiin, hän teki kunnianosoituksensa Lubitschille. Tämän elokuvan, Arianen lemmentarinan, miespääosaan hän hankki itseoikeutetusti Gary Cooperin, olihan Cooper noussut tähdeksi usein juuri Lubitschin ohjaamissa romanttisissa elokuvissa, vaikka hänet nyt muistetaan parhaiten lännenelokuvista ja seikkailufilmeistä.

Cooperille Arianen lemmentarina merkitsi siis paluuta 1930-luvun hurmurirooleihin, vaikka hän nyt oli jo 56-vuotias ja hänen vastatähtensä Audrey Hepburn lähes 30 vuotta nuorempi. Oudosti tämä ikäero ei elokuvassa juurikaan korostu tai häiritse.

Arianen lemmentarina muistuttaa Wilderin toista kuuluisampaa Hepburn-elokuvaa Kaunis Sabrina ja on sen tavoin tarinaltaan tyhjänpäiväinen mutta tavattoman tenhoava romanttinen komedia. Pariisiin sijoittuvassa tarinassa Cooper esittää keski-ikäistä playboyta Frank Flannagania, jolla on kova maine naistenmiehenä. Flannagania seuraamaan palkatun yksityisetsivän tytär Ariane ihastuu Flannaganiin perinpohjaisesti tämän maineesta huolimatta. Erinäisistä syistä Ariane kuitenkin esiintyy tälle samanlaisena viettelijänä, jolla on rakastajia jopa enemmän kuin Flannaganilla itsellään.

Arianen lemmentarina ei kuulu Wilderin suuriin klassikoihin mutta se on nautittava ja säkenöivä romanttinen komedia, josta ei puutu Wilderille ominaista ironiaa, pikkutuhmia aineksia ja ovelia piikkejä. Wilderin uralla elokuva aloitti yhteistyön käsikirjoittaja I.A.L. Diamondin kanssa, ja tuo yhteistyö jatkui käytännössä Wilderin uran loppuun asti.

Takaisin

O: Billy Wilder. N: Audrey Hepburn, Gary Cooper, Maurice Chevalier.