Elokuva/Fiktio

Takaisin

Poikamiesboksi

(The Apartment, USA 1960, 120')

Sunnuntaina 27.4. klo 19.00

Billy Wilderin elokuvien sarjan päättää ohjaajan hienoimpiin elokuviin kuuluva Poikamiesboksi, joka on kuitenkin jäänyt suhteellisen pienelle maineelle Wilderin mestariteosten joukossa. Syytä tälle on vaikea löytää.

Poikamiesboksi oli Wilderin uran suurimpia hittejä ja keräsi neljä Oscaria, joukossaan parhaan elokuvan ja käsikirjoituksen Oscarit. Shirley MacLaine ja Jack Lemmon tekevät pääosissa uransa parhaimpiin kuuluvat suoritukset, elokuva saa aina hyvän kritiikin ja se on valittu lukuisille kaikkien aikojen parhaiden elokuvien listoille.

Silti Poikamiesboksi ei Wilderin tuotannossa nosteta aivan samaan joukkoon kuin elokuvia Nainen ilman omaatuntoa, Auringonlaskun katu tai Piukat paikat, eikä sitä esitetä yhtä usein kuin Kaunista Sabrinaa tai Kesäleskeä. Syynä tähän lienee lopulta se, että elokuvasta puuttuu Marilyn Monroen tai Audrey Hepburnin kaltainen ikoni ja lumoojatar. Shirley MacLaine on heitä parempi näyttelijä ja osassaan loistava, mutta elokuvassakin Wilder itse asiassa vinoilee juuri sillä, että MacLaine on Monroen tai Hepburnin kaltaisen filmiunelman "arkinen" vastine oikeassa elämässä.

Poikamiesboksi kertoo newyorkilaisen vakuutusyrityksen työntekijästä C.C. Baxterista (Lemmon), joka edetäkseen urallaan alkaa tarjota asuntoaan yrityksen naimisissa oleville johtajille paikkana missä he voivat salaa ja turvallisesti tavata rakastajattariaan. Baxter itse saa näin ylennyksen mutta järjestely alkaa ajan mittaan rasittaa häntä, varsinkin kun hän huomaa itse ihastuneensa erään johtajan rakastajattareen Fran Kubelikiin (MacLaine).

Wilderin näkemys liike-elämän ja ihmissuhteiden kaupallisuudesta sekä etiikasta ei ole yhtään vanhentunut tai menettänyt purevuuttaan. Muiden käsissä tarina helposti latistuisi tyhjänpäiväiseksi ja jopa loukkaavaksi makuuhuonekomediaksi, mutta Wilder ja hänen käsikirjoittajakumppaninsa I.A.L. Diamond tekevät ihmisistään aitoja ja tilanteista rehellisiä, siirtyen riehakkaasta farssista koskettavaan draamaan lähes taianomaisella helppoudella.

TakaisinWilderin ohjaama Piukat paikat nähdään Kino Klassikossa 8.6. klo 19.00

Lue Billy Wilderin ohjaajaesittely