Elokuva/Fiktio

Takaisin

Joka tuuleen kylvää (K7)

(Inherit the Wind/USA 1960, 125')

Sunnuntaina 5.7.2009 klo 18.00

YLE Kuvapalvelu/Joka tuuleen kylvää

Kino Klassikon kesän miestähtien sarjaa jatkaa Spencer Tracy, joka yleensä sai esittää fiksuja ja oikeudenmukaisia miehiä, jotka varsinkin iän karttuessa luottivat yhä enemmän sanan säilään kuin nyrkkeihinsä. Stanley Kramerin ohjaamassa draamassa Joka tuuleen kylvää näyttelee myös kaksi muuta pitkän tähtiuran luonutta näyttelijää, Fredric March ja Gene Kelly.

Tracy otti pääroolista yhden kaikkiaan yhdeksästä Oscar-ehdokkuudestaan. Koko elokuva lataa voimansa juuri näyttelijöiden ja dialogin varaan, mutta Tracy saa erityisvastuuta varsinkin pitkässä, yhdellä otolla kuvatussa loppumonologissa.

Joka tuuleen kylvää perustuu kuuluisaan nk. apinaoikeudenkäyntiin Tennesseessä vuonna 1925. Elokuvassa nuori opettaja on opettanut darvinismia koulussa vastoin lain määräyksiä, ja Hillsboron kaupunginisät asettavat hänet siitä syytteeseen. Juttu paisuu pian koko maan ykkösuutiseksi ja huippumiehet lähetetään oikeudenkäynnin asianajajiksi. Syyttäjä on presidentiksi pyrkivä fundamentalisti ja puolustusasianajaja sanomalehden palkkaama, alan jo iäkäs huippunimi, joka saa käytännössä koko kaupungin vastaansa. Tapahtumia tarkkailee kyyninen lehtimies, jonka kautta katsojakin saa seurata oikeudenkäynnin epätavallisia piirteitä. Sen nostattama kohu synnyttää todellisen markkinahumun, jonka tarjoamalle taloudelliselle ja poliittiselle hyödylle riittää tavoittelijoita.

Kramerin elokuva on oikeudenkäynti-elokuvien klassikko, joka toimii loistavasti aina oikeussalissa pysyessään. Tracy on osassaan todella hyvä, ja kahden huippuluokan asianajajan (ja näyttelijän) yhteenottoa ja sanallista kaksintaistelua on nautinto seurata.

Kramerin teatterinomainen, näyttelijöihin ja tekstiin keskittyvä ohjaus on perua jo käsikirjoituksen näytelmäpohjasta, mutta elokuvakerronnan hienoudet eivät ole tässä elokuvassa niin tärkeää kuin sisältö. Suvaitsemattomuus, pikkukaupungin ahdasmielisyys lynkkausmielialoineen, sananvapaus, ajattelunvapaus ja uskonnonvapaus joutuvat kaikki puntariin elokuvassa, joka tuntuu kysyvän, mitä kaikkea pahaa ihminen voikaan tehdä väittäessään toimivansa jumalan nimissä.

Takaisin

O: Stanley Kramer.