Elokuva/Fiktio

Takaisin

Punainen virta (K11)

(Red River/USA 1948, 128')

Sunnuntaina 2.8.2009 klo 18.05

YLE Kuvapalvelu/Punainen virta, Joanne Dru ja John Wayne

Kino Klassikon tosimiesten kesäsarjassa nähdään tällä kertaa kaksi suurta tähteä, jotka edustivat eri ikäpolvea ja näyttelijätyyliä, jopa täysin vastakkaista poliittista ajatusmaailmaa. John Wayne oli konservatiivinen miesten mies, joka vakuutti ennen kaikkea karismallaan ja uskottavuudellaan, olemalla John Wayne. Montgomery Clift edusti uutta sukupolvea ja näyttelemistyyliä, haavoittuvaa ja herkkää miestyyppiä, oli liberaali ja joutui salaamaan julkisuudelta homoseksuaalisuutensa. Wayne pysyi tähtenä viiden vuosikymmenen ajan, mutta Cliftin elämä oli hienojen roolitöiden ohella niin ongelmien ja murheiden täyttämä, että hänen kuolemaansa vuonna 1966 luonnehdittiin historian pisimmäksi itsemurhaksi.

Howard Hawksin ohjaama lännenelokuva Punainen virta (Red River, USA 1948) oli tärkeä merkkipaalu sekä Waynen että Cliftin uralla. Wayne tekee yhden parhaista suorituksistaan, juuri sen, josta Waynen monen mestariteoksen ohjaaja John Ford sanoi: "En tiennytkään, että se iso paskiainen osaa näytellä". Clift taas oli sensaatio, josta tuli tähti yhdessä yössä.

Lännenelokuvana Punainen virta on yksi lajityyppinsä suuria klassikkoja, jossa yhdistyvät eeppinen juoni, rikkaat teemat, vaikuttava kuvailmaisu ja naseva toiminnallisuus. Wayne esittää Thomas Dunsonia, joka on tarvittaessa taistellen rakentanut tyhjästä suuren karjatilan Texasiin. Vararikon uhatessa hänen on kuitenkin myytävä karjansa ja kuljetettava tuhat nautaa Missouriin.
Pitkän matkan aikana karjanajajat kohtaavat niin karjavarkaita kuin intiaaneja, mutta joukko alkaa hajota myös sisältä käsin, kun Dunsonin ja hänen kasvattipoikansa Matthew'n (Clift) välille syntyy yhä syvempi juopa. Dunson näkee nuorukaisessa perijänsä ja on opettanut tälle kaikki taitonsa, ja niinpä Matthew'n kapina koskettaa häntä erityisen kipeästi.

Dunsonin rooli on Waynen suurimpia näyttelijäntöitä. Hän on täydellinen tulkki tälle omapäiselle ja ylpeälle, rakastettunsa menettäneelle ja väkivaltaan tarttuvalle jääräpäälle. Isän ja pojan välinen suhde nousee elokuvassa jopa tärkeämmäksi kuin eeppinen kuvaus lännen historiasta ja kesyttämisestä.
Nämä teemat itse asiassa lomittuvat toisiinsa Dunsonin näyttäytyessä rakentajana ja raivaajana, joka luottaa vain vahvemman lakiin. Nuori Matthew edustaa taas uutta aikaa ja yhteiskuntaa, jossa laki, oikeus ja pehmeät arvot nousevat sivistyksen mittapuiksi. Roolihahmoista voi vetää linjoja Waynen ja Cliftin omiin persooniin ja arvoihin.

Elokuvassa nähdään kolmaskin vanhan Hollywoodin suosittu näyttelijä, jota nyky-yleisö ei tosin ehkä tunne: Walter Brennan. Menetettyään hammaskalustonsa 1930-luvun alussa Brennanin tekareista tuli hänen tavaramerkkinsä, joka pistetään mainiosti pelin myös Punaisessa virrassa. Brennan teki kuuluisimman roolinsa Hawksin toisessa lännenklassikossa Rio Bravo (1959) ja on yhä yhdelleen ainoa näyttelijä, joka on voittanut ennätykselliset kolme parhaan sivuosan Oscar-palkintoa.

Takaisin

O: Howard Hawks.