Elokuva/Fiktio

Takaisin

Kapina laivalla (K11)

(Mutiny on the Bounty/USA 1962, 180')

Sunnuntaina 9.8.2009 klo 18.00

YLE Kuvapalvelu/Kapina laivalla

Kino Klassikon tosimiesten sarjassa on vuorossa Marlon Brando, joka nähdään muhkeassa merispektaakkelissa Kapina laivalla. Hänen vastustajaansa, tyrannimaista merikapteenia esittää Trevor Howard ja muissa pääosissa nähdään Richard Harris, Hugh Griffith sekä Tarita ja Richard Haydn.

Brando oli elokuvaa tehdessä suosionsa huipulla. Supertähdeltä ei kielletty mitään. Hän itse oli kieltäytynyt vuoden toisen suurspektaakkelin, Arabian Lawrencen pääosasta, koska ei halunnut viettää vuotta autiomaassa kamelilla ratsastaen. Tyynen valtameren paratiisisaaret varmasti miellyttivätkin Brandoa enemmän, varsinkin kun hän pian meni naimisiin naispääosaa esittävän Taritan kanssa. Brandon edellinen vaimo Movita olikin näytellyt tahitilaistyttöä Kapina laivalla -elokuvan vuoden 1935 versiossa.

Itse elokuvan tekovaiheet olivat vähemmän onnellisia. Laajalti toistetun käsityksen mukaan Brando hankki pian potkut elokuvan alkuperäiselle ohjaajalle Carol Reedille ja omi sitten ohjaustehtävät itselleen Reedin korvanneelta Lewis Milestonelta. Elokuvan filmaukset venyivät vuoden mittaisiksi, ja budjetti ylittyi niin roimasti, että elokuva jäi tappiolliseksi yleisömenestyksestään huolimatta. Tämä kohtalo oli varsin yleinen aikakaudella, jolloin elokuvastudiot yrittivät vastata television kilpailuun toinen toistaan kalliimmilla suurelokuvilla. Tällä kertaa syy kuitenkin kaadettiin Brandon niskaan, ja hän menetti supertähden asemansa kymmeneksi vuodeksi.

Todellisuudessa Reedin eron syynä olivat kuitenkin erimielisyydet tuottajan kanssa. Milestone ja Brando taas olivat molemmat hyvin omapäisiä, jopa vaikeita ihmisiä, joilla oli täysin vastakkaiset näkemykset näyttelijän työstä ja Brandon roolihahmosta. Niinpä he kyllä riitelivät jatkuvasti, kunnes he tuskin enää puhuivat toisilleen, mutta syytökset siitä, että juuri Brando aiheutti budjetin kaksinkertaistumisen, perustuvat pitkälti Milestonen haastatteluihin.

Lisäksi Brandoa on vaikea syyttää elokuvan tuotantoon liittyneistä virheistä, joiden seurauksena satahenkinen kuvausryhmä päätyi Tahitille ilman käsikirjoitusta, kuvauksissa käytettävää purjelaivaa ja juuri ennen sadekauden alkua. Nämä syyt viivästyttivät kuvausten alkua viidellä kuukaudella.

Joka tapauksessa tämän kolmituntisen spektaakkelin valtteja ovat komean meri- ja maisemakuvauksen ohella juuri Brandon ja Howardin upeat näyttelijäsuoritukset. Brando esittää Bounty-laivan perämiestä Fletcher Christiania, joka Tahitiin suuntautuvalla merimatkalla joutuu jatkuvasti kahnauksiin äksyn ja julmaotteisen kapteeni Blighin kanssa. Tahitissa laivan miehistö löytää maanpäällisen paratiisin, ja kun lähdön aika tulee, kiristyvät sekä Blighin otteet että miehistön kapinahenki.

Takaisin

O: Lewis Milestone.