Elokuva/Fiktio

Takaisin

Jättiläinen (K11)

(Giant, USA 1956, 191')

Sunnuntaina 16.8.2009 klo 18.00

YLE Kuvapalvelu/Jättiläinen, Elizabet Taylor ja James Dean

Kino Klassikon miestähtien sarjassa ovat vuorossa kaksi hyvin erilaista suuruutta. James Dean esiintyi vain kourallisessa elokuvia mutta nousi legendaksi varhaisen kuolemansa vuoksi. Rock Hudson ei koskaan ollut kriitikoiden suosiossa, mutta oli vuodet 1957 - 1964 lähes poikkeuksetta maailman kolmen suosituimman miestähden joukossa.

Heidän yhteinen elokuvansa oli George Stevensin muhkea eepos Jättiläinen, jossa he kilpailivat Texasin luonnonrikkauksien ohella Elizabeth Taylorin rakkaudesta. Rikas karjanomistaja Bick Benedict (Hudson) tuo idästä morsiamen valtavien lakeuksien keskellä sijaitsevaan kartanoonsa. Uusia tuulia seudulle tuo myös nuori karjapaimen Jeff Rink (Dean), joka löytää pieneltä maatilkultaan öljyä ja nousee hetkessä miljonääriksi.

Jättiläinen on nimensä mukainen elokuva, jonka uljas kuvakerronta Texasin maisemineen tukee hienosti elokuvan teemoja. Kolmen tunnin mittainen ja kolmen vuosikymmenen ajalle sijoittuva elokuva kertoo sukukronikan muodossa Texasin suuresta murroksesta, vanhan karjavaltion muuttumisesta moderniksi öljymahdiksi.

Deanille rooli oli viimeinen hänen ainoastaan kolmesta pääroolistaan. Hän kuoli auto-onnettomuudessa vain päivä Jättiläisen kuvausten päättymisestä ja jäi näin "ikuiseksi nuorukaiseksi". Jättiläisen loppujaksot tarjoavat jonkinlaista ajatusleikkiä siitä, millaiseksi Dean olisi saattanut kehittyä, jos hän olisi saanut elää.

Rock Hudson siirtyi 1960-luvulle tultaessa melodraamojen tähdestä kevyempiin komedioihin, joissa hän usein esiintyi Doris Dayn kanssa. Iän karttuessa hänen lähinnä miellyttäväksi luonnehdittava persoonansa siirtyi television puolelle pitkäikäisessä McMillan ja vaimo -tv-sarjassa. Vuonna 1985 Hudsonista tuli ensimmäinen suuri julkkis, joka ilmoitti sairastavansa aidsia, ja hän menehtyi sairauteen samana vuonna.

Dean ja Hudson olivat molemmat Oscar-ehdokkaina Jättiläisestä, mutta ainoan Oscarin elokuva sai George Stevensin ohjauksesta. Jättiläisestä tuli Warner Brothers -studion historian suurin hitti, ja se säilytti tämän aseman yli 20 vuoden ajan, aina Superman-elokuvaan (1978) asti.

Takaisin

O: George Stevens.