Elokuva/Fiktio

Takaisin

Saigonin kaunotar

(Red Dust/USA 1932, 83')

Sunnuntaina 30.8.2009 klo 18.00

Tosimiehet eivät Teeman Kino Klassikosta vielä lopu, sillä kesäsarjan jatkoksi nähdään lyhyt kimara heistä kaikkein tunnetuimman eli Clark Gablen elokuvia. Sarjan aloittaa Victor Flemingin ohjaama intohimoinen melodraama Saigonin kaunotar (Red Dust, 1932), jonka seksuaalinen lataus saattaa yllättää edelleen - aivan kuten se teki aikoinaan.

Saigonin kaunotar merkitsi läpimurtoa sekä Clark Gablelle että ajan seksikuningattariin kuuluneelle Jean Harlow?lle. Elokuvasta näkee selvästi, että se on tehty ennen Hollywoodin itsesensuurin tiukentumista, jonka säännöistä amerikkalainen elokuva pääsi eroon vasta 1960-luvun lopulla.

Indo-Kiinaan sijoittuvassa elokuvassa Gable esittää kovapintaista ja ärtyisää kumiplantaasin omistajaa, joka suorastaan tihkuu elinvoimaista, alkukantaista ja hikistä seksuaalisuutta. Hän saa hyvän vastinparin tilalle ajautuvasta vaaleasta vampista, mutta sitten plantaasille saapuu myös säädyllisyyttä ja hienostuneisuutta edustava aviopari.

Flemingin kerronta luo intohimodraamalle hienot puitteet. Höyryävän kosteat viidakot ja luonnonvoimat myrskyineen henkivät samaa alkuvoimaa kuin viiksensä parransängellä korvannut Gable ja seksuaalista vetovoimaansa auliisti esittelevä Harlow. Myös Mary Astor on hyvä tyylikkäänä herrasnaisena, ja napakka dialogi sopii heille kaikille mainiosti.

Kahden eri aikakauden Hollywoodia voi kiinnostavasti verrata Gable-sarjan päätöselokuvassa Mogambo (13.9.), joka on 1950-luvun hyvin erilainen väriversio samasta tarinasta.

Takaisin

O: Victor Fleming