Elokuva/Fiktio

Takaisin

Mogambo

(USA 1953, 112')

Sunnuntaina 13.9.2009 klo 18.00

Mogambo/YLE
Syksyn Clark Gable -sarjan avasi näyttelijän suuri läpimurto Saigonin kaunotar vuodelta 1932, ja nyt sarjan päättää 21 vuotta myöhemmin samasta tarinasta tehty uusi versio Mogambo (1953), joka puolestaan oli Clark Gablen viimeinen suuri hitti. Vaikka elokuvat sisältävät saman perusasetelman, eroavat ne toisistaan monin tavoin.

Naispääosiin on palkattu ajan uudet tähdet Ava Gardner ja Grace Kelly, Indo-Kiina on muuttunut Afrikaksi, kumiplantaasi villieläinjahdiksi ja mustavalkoisuus värifilmiksi. Siinä missä Saigonin kaunotar oli kostea seksidraama, Mogambo on paljon viattomampi hemingwayläinen safarielokuva.

Erilaisuus ei kuitenkaan tarkoita, että Mogambo olisi huono elokuva. Ohjaaja John Fordin vaivattomasti etenevässä kerronnassa ei ole kuolleita kohtia, ja koko juttu on maustettu maukkaalla huumorilla ja komealla maisemakuvauksella.

Mogambo/YLE
Mogambo kertoo miehekkäästä safarinjohtajasta, joka saa niskoilleen tumman miestennielijän. Heidän suhteensa kehittyy torailusta rakkauden suuntaan, kunnes leiriin saapuu gorilloja tutkiva tiedemies ja hänen viileän kaunis vaimonsa. Safarinjohtaja joutuu näin pian kahden täysin erilaisen kaunottaren ristituleen.

Takaisin

O: John Ford.