Elokuva/Fiktio

Takaisin

Elämän ja kuoleman leikki

(Criss Cross/USA 1949, 85?)

Sunnuntaina 4.10.2009 klo 18.00

Elämän ja kuoleman leikki, YLE

Vaikka Elämän ja kuoleman leikki ei ole flim noirin tunnetuimpia edustajia, kuuluu se lajityypin ehdottomiin perusteoksiin - siitä traagisimmasta ja kohtalokkaimmasta päästä. Alkuperäinen nimi Criss Cross tarkoittaakin sitä ihmissuhteiden ja petosten monisäikeistä verkkoa, josta niin monen film noirin synkkä kohtalonomaisuus syntyi.

Burt Lancaster esittää rahakuljetusten vartijaa Steve Thompsonia, joka ei millään saa mielestään ex-vaimoaan Annaa (Yvonne De Carlo), vaikka Steve yrittääkin kovasti hukuttaa murheensa viinaan. Anna on menossa naimisiin varakkaan, mutta rikollisia tuntevan pelurin Slim Dundeen (Dan Duryea) kanssa. Anna myös vihjailee yhä kaipaavansa Steveä.

Rahan ja rakkauden tiet menevät pahasti sotkuun kun tämä kolmikko päätyy juonimaan yhdessä rahakuljetuksen ryöstöä. Mutta kuka pettää ketä ja kenen kanssa ja voiko tämä ylipäänsä päättyä hyvin?

Elokuvan saksalaissyntyinen ohjaaja Robert Siodmak oli film noirin tärkeimpiä tekijänimiä ja oli myös muutamaa vuotta aiemmin tehnyt Burt Lancasterista tähden elokuvassaan Tappajat.

Takaisin

O: Robert Siodmak.
N: Burt Lancaster, Yvonne De Carlo.