Elokuva/Fiktio

Takaisin

Vaaleaverikön rakkaus

(Lásky jedné plavovlásky / Tshekkoslovakia 1965, 78')

Perjantaina 11.9.2009 klo 21.55

Vaaleaverikön rakkaus, YLE

Kino Teeman syksyn avaa Oscar-palkitun ohjaajan Milos Formanin ihastuttava nuoruustyö Vaaleaverikön rakkaus (Lásky jedné plavovlásky, Tshekkoslovakia 1965). Tshekkoslovakian uuden aallon kirkkaimpiin helmiin kuuluva elokuva on sympaattinen tarina pikkukaupungissa asuvasta tehtaantytöstä, joka rakastuu nuoreen pianistiin ja seuraa tätä Prahaan. Todenmakuinen komedia oli Formanin läpimurto ohjaajana.

Tapahtumat sijoittuvat pieneen teollisuuskaupunkiin lähelle Prahaa. Kaupungin leivänantaja on maan suurin lastenkenkiä valmistava tehdas. Tästä seurauksena kaupungin sukupuolijakauma on kaikkea muuta kuin tasainen: 2 000 nuorta naista vastaan 200 miestä, joista heistäkin suurin osa naimisissa.

Niinpä tehtaan asuntolassa onkin puhe siitä mistä puute. Nuoret naiset puhuvat miehistä ja rakkaudesta, oikeasta elämästä, josta he vähän tietävät. Virkistystä autiuteen tarjoavat kaupungissa järjestettävät reservin kertausharjoitukset. Univormut miesten päällä peittävät jopa sen seikan, että miehet eivät ole enää kovin nuoria. Reserviläisille järjestetään illanvietto, ja sinne myös elokuvan päähenkilö Andula suuntaa ystävineen.

Naiset kohtaavat innokkaita sotilaita, mutta Andulan kohtaloksi koituu hänen sattumalta kohtaamansa pianisti Milda. Andula rakastuu, eikä aivan ilman vastakaikua. Mutta onko Milda sittenkään se oikea Andulalle? Tai Andula Mildalle?

Milos Formanin ohjaama tshekkikomedia Palaa, palaa! esitetään Kino Teemassa 2.10.

Takaisin

O: Milos Forman.

N: Hana Brejchová, Vladimír Rucholt ja Vladimír Mensik.

Elokuva on mustavalkoinen.