Elokuva/Fiktio

Takaisin

Tri Outolempi

(Dr. Strangelove, Englanti 1964, 91')

Sunnuntaina 18.10.2009 klo 10.35

Tri Outolempi / YLETri Outolempi valitaan jatkuvasti maailman parhaiden elokuvien listoille. Stanley Kubrickin ohjaaman mustan satiirin koko nimi on Tri. Outolempi, eli: Kuinka lakkasin olemasta huolissani ja opin rakastamaan pommia (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb). Elokuva oli ilmestyessään tiukasti ajan hermoilla paitsi kylmän sodan myös yleisen paranoian ja pelon kuvauksena: ensi-illan piti olla 22.11.1963, mutta se siirrettiin seuraavaan vuoteen John F. Kennedyn murhan takia.

Tarina alkaa, kun seonnut amerikkalainen kenraali lähettää pommikoneet kohti Neuvostoliittoa. Käynnistyy absurdi poliittinen peli, jossa kylmä sota muuttuu todella kuumaksi vastapuolen paljastaessa kauhun tasapainoa ylläpitävän salaisen aseensa: tuomiopäivän koneen.
Tri. Outolempi on komedia, jossa kuvataan selväjärkisesti pähkähulluksi tullutta maailmaa. Ensi-illan aikaan elokuvaa pidettiin sairaana pilana, nyt se on visionäärinen klassikko, jonka loppukohtaus on unohtumaton.
Mustavalkoisen elokuvan lavasteista muistetaan pommikoneen ohjaamon lisäksi erityisesti Valkoisen talon "war room" eli komentokeskus.
Näyttelijä Peter Sellersillä on elokuvassa peräti kolme roolia, legendaarisimpana nimihenkilö tohtori Outolempi, jolla on vaikeuksia tekokätensä kurissa pitämisessä.
Muissa tärkeissä osissa nähdään George C. Scott, Sterling Hayden ja Slim Pickens.

Takaisin

O: Stanley Kubrick.
N: Peter Sellers, George C. Scott ja Sterling Hayden.