Elokuva/Fiktio

Takaisin

Sininen kuu

(Lost Horizon, USA 1937, 128')

Sunnuntaina 8.11.2009 klo 10.05

Sininen kuu, YLE

Teeman Sunnuntaimatinea esittää Frank Capran varhaistuotantoa. Nyt on vuorossa aikansa suurfilmeihin kuulunut Sininen Kuu, jonka päärooleissa loistavat Ronald Colman ja Jane Wyatt. Elokuva pohjautuu James Hiltonin samannimiseen romaaniin, jonka sivuilla lukijat tutustuivat ensikertaa tarunhohtoiseen Shangri-Lahan.

Tarinan keskiössä on brittiläinen diplomaatti Robert Conway, joka päätyy utopistiseen Shangri-Lahan, kun häntä kuljettava lentokone tekee pakkolaskun Himalajan jylhään vuoristoon. Conway ja hänen matkakumppaninsa mykistyvät näkemästään loistosta ja pian ymmärtävät, että Shangri-Lan kätkössä on mahdollisuus kokea uudestaan onni ja ihmisyys. Kuitenkin ajan myötä myös eripura löytää tiensä salaiseen kaupunkiin.

Eskapistiselle elokuvalle oli tilausta aikana, jolloin ensimmäisen maailmansodan ja vaikean laman muistot kaihersivat mieltä. Elokuvan teemat - hyvyys, ihmisyys ja kohtuus - vetosivat kovia kokeneisiin katsojiin, joiden yllä leijuivat jo toisen maailmansodan tummat pilvet. Frank Capran mestariteos sai seitsemän Oscar-ehdokkuutta, joista voitto tuli kahdesta kategoriasta.

Takaisin

Ohjaus: Frank Capra. Käsikirjoitus: James Hilton ja Robert Riskin. Päärooleissa: Edward Everett Horton, Jane Wyatt, John Howard, Ronald Colman, ja Thomas Mitchell. Tuotanto: Columbia TriStar/Egmont.