Takaisin

Teema tanssii

Marraskuussa 2008

Teema tanssii! Marraskuussa Parrasvalot täyttyvät tanssista. Luvassa on monipuolisia kulttuuriohjelmia tanssin pyörteessä.

YLE Kuvapalvelu/Tiukat paikat Bolshoissa
2.11. Tiukat paikat Bolshoissa & Ballet Boyz: Nousu ja lasku

Tiukat paikat Bolshoissa on elämänmyönteisellä otteella tehty dokumentti englantilaisen huippukoreografin Christopher Wheeldonin matkasta Moskovaan, missä hän ensimmäisenä brittiläisenä koreografina luo uutta teosta Bolshoin epäuskoisille tähdille.

Ballet Boyz: Nousu ja lasku -ohjelmassa englantilaiset Michael Nunn ja William Trevitt sekä ranskalainen tähtitanssija Sylvie Guillem tulkitsevat Russel Maliphantin kolme teosta.

YLE Kuvapalvelu/Uneton
9.11. Uneton, Kaivinkonebaletti, Toinen ja Makuusali

Uneton on Jiri Kylianin teos kuudelle tanssijalle. Nuorten tanssijoiden Nederlands Dans Theater II esiintyy.

Kaivinkonebaletissa kolme järeää kaivinkonetta kuljettajineen esittää varsin siroa liikehdintää.

Toinen on islantilaisen Helena Jonsdottirin suunnittelema tanssillinen kolmiodraama, joka on kuvattu Tarton vankilassa.

Makuusali on François Girardin ohjaama, moninkertaisesti palkittu tanssifilmi vuodelta 1991. Teos sijoittuu entisen katolisen koulun makuusaliin.

YLE Kuvapalvelu/Naamiohuvit

16.11 Naamiohuvit tanssien

Yinka Shonibare on nigerialaistaustainen 1970- luvulla Lontooseen muuttanut taiteilija. Hän on ohjannut ja puvustanut afrikkalaisittain tanssiteoksen, jossa 30 tanssijaa dramatisoi 16.3.1792 Tukholman oopperassa pidettyjä kuuluisia naamiaisjuhlia.

YLE Kuvapalvelu/Body remix

23.11. Body remix & Les Ballets C. de La B. - vsprs

Montrealilainen koreografi Marie Chouinard loi v. 2005 Venetsian biennaleen Body remix -tanssiteoksen, jossa kymmenen tanssijaa käyttää -väillä apunaan, välillä rajoituksenaan - mm. kyynärsauvoja, valjaita, tankoja, köysiä ja nojapuita.

Koreografi Alain Platelin johtamaa, Belgiassa toimivaa monikansallista tanssiryhmää pidetään eurooppalaisen tanssin edelläkävijänä. Ryhmä vieraili vuonna 2007 Suomessakin esittämässä teoksen VSPRS, joka kaoottisuudessaan, rajussa unenomaisuudessaan ja psykologisuudessaan on hätkähdyttävä kokemus.

30.11 Baletti-ilta: Don Quijote

Kuuban kansallisbaletti esittää Ludwig Minkusin klassisen baletin hullun espanjalaisen ritarin ja hänen aseenkantajansa seikkailuista.

Takaisin