Takaisin

Euroopan elokuvagaala 2009

Keskiviikkona 16.12.2009 klo 19.00, uusinta su 20.12. klo 15.40

Alberto Iglesias with Johanna ter Steege, Kuva: EFA/Action Press/Guido Ohlenbostel

Maanosan parhaat elokuvat ja elokuvantekijät palkitaan European Film Awards -gaalassa Saksan Bochumissa 12. joulukuuta. YLE Teema esittää palkintojuhlan keskiviikkona 16.12. klo 19.00 ja uusintana seuraavana sunnuntaina iltapäivällä.

Arvostetut European Film Awards -palkinnot myöntää Euroopan elokuva-akatemia. Ehdokkaina ovat eurooppalaiset elokuvat, tuottajat ja näyttelijät, joten palkintoja on joskus nimitetty myös eurooppalaisiksi Oscareiksi.

Tänä vuonna animaatioelokuvien-sarjassa ehdolla on myös on suomalais-tanskalais-irlantilais-saksalaisena yhteistyönä valmistunut Niko ? Lentäjän poika. Lyhytelokuvien kategoriassa mukana on ranskalais-venäläis-suomalainen Between Dreams.

Euroopan elokuva-akatemian erikoistunnustukset ojennetaan brittiohjaaja Ken Loachille ja ranskalaiselle näyttelijättärelle Isabelle Huppertille.

European Film Awards -palkintoja on jaettu vuodesta 1988 lähtien. Gaalan pitopaikka vaihtelee vuosittain, ja parhaillaan käydään neuvotteluja tapahtuman järjestämisestä Suomessa vuonna 2012.

Palkintokategorioista tunnetuin on Film of the Year eli vuoden paras eurooppalainen elokuva. Vuonna 2008 palkittiin Matteo Garronen ohjaama Gomorra.

Tänä vuonna Film of the Year -pystiä tavoittelevat muun muassa ruotsalainen Ystävät hämärän jälkeen (Låt den rätte komma in), saksalais-isobritannialaisena yhteistyönä valmistunut Lukija (Der Vorleser) sekä isobritannialainen Slummien miljonääri (Slumdog Millionaire). Parhaan ohjaajan titteliä havittelevat muun muassa Pedro Almodóvar, Danny Boyle ja Lars von Trier.

Eurooppalaisen elokuvan juhlaa seuraa paikan päällä suuri joukko alan tunnettuja nimiä ? kutsuvieraiden joukossa ovat esimerkiksi Penélope Cruz, Charlotte Gainsbourg, Sir Ben Kingsley, Kate Winslet, Moritz Bleibtreu ja Stephen Daldry.

Takaisin

European Film Academy