Oppiminen

Takaisin

Arabialainen kättely

Kielten ohjelmakirjastossa tiistaina 13.1.2009 klo 12.00

Vaatturiliike Tunisin basaarissa. Kuva: YLE/Markku Värtö

Arabialainen kättely on uusi YLEn tuottama 6-osainen arabian kielen ja kulttuurin kättelykurssi, jossa erityinen paino on kulttuurikoodiin ja tapoihin tutustumisella.

Sarja on kuvattu kolmessa erilaisessa arabimaassa: arabikulttuurin kehdossa Egyptissä, pohjoisafrikkalaisessa Tunisiassa ja kulttuurien ja uskontojen sulatusuunissa Libanonissa. Myös muidenkin arabimaiden tapoja sivutaan. Maiden kulttuuri, elämä ja ihmiset tulevat tutuiksi monissa haastatteluissa ja lyhyissä dokumenteissa.

Ohjelmissa tutustutaan arabimaissa matkustaville hyödylliseen perusfraasistoon. Tavoitteena on oppia tunnistamaan ja tuottamaan itse fraaseista tärkeimmät kuten tervehdykset, pyytäminen, hinnan kysyminen, lukusanat, suunnat ja yleisimmät kyltit.

Arabialainen kättely. Kuva: Markku Värtö.Koska eri arabimaissa käytetyt puhekielet eroavat toisistaan melkoisesti, käyttävät arabit yhteisenä kielenään arabian kirjakieltä eli klassista arabiaa. Myös Egyptissä käytettävällä murteella on merkitystä arabien yhteisenä kielenä. Tämä juontaa juurensa Egyptin merkittävästä asemasta koko arabimaailman populaarikulttuurin tuotannossa: erityisesti egyptiläisiä elokuvia ja tv-sarjoja katsotaan laajalti. Egyptin huoliteltua puhekieltä käytetään tässäkin ohjelmasarjassa.

Ohjelmasarja on antoisa myös heille, jotka kohtaavat arabeja täällä Suomessa - naapureina, työpaikalla, turisteina. Sarja auttaa ymmärtämään arabialaisessa kulttuuriympäristössä kasvaneita ihmisiä ja heidän tapojaan.

Ohjelmassa käytetään oppimisen tukena latinalaisia aakkosia, joten arabialaisten aakkosten oppiminen ei ole välttämätöntä.

Opiskele arabiaa ohjelmasarjaan liittyvässä verkkokielikoulussa

Takaisin

Toimittajat: Ghadi Boustani ja Markku Värtö

Tuotanto: YLE Oppiminen ja tiede, 2008

Katso ohjelma Areenassa